Кацаров:Пречупихме вълната, сертификатите свършиха работа,4-5 пъти ръст на ваксинираните

Пречупихме вълната, защото зелените сертификати си свършиха работата, но това трябва да продължи, докато не се ваксинира по-голяма част то населението. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Пречупихме вълната.

Броят на заразените намалява, броят на тестваните и ваксинираните се увеличава, а броят на болните в болниците намалява. Успяхме.

Зелените сертификати, по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата. Те бяха възприети от обществото и си свършиха работата, защото хората приеха, че това върши работа и го приеха и го спазват. Трябва да продължи, докато не се ваксинира по-голяма част от населението.

Съпротивата беше много жестока. Темата беше използвана по най-брутален начин срещу хората – за печелене на гласове за сметка на починали хора. Това е истината. Наложихме мерките и те свършиха работа.

Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени и щам, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. Въпреки това успяхме да пречупим вълната без въвеждане на локдаун. Тези мерки трябва да продължат, докато огромната част от населението не се ваксинира. Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски.

Откакто беше въведен зеленият сертификат имаме 4-5 пъти ръст на ваксинираните на седмична база“,

посочи Кацаров.

„Не може да бъде изключени февруари да имаме 5-а вълна. Затова трябва да използваме сега прозорецът и да се ваксинираме масово. Ако има 5-а вълна и ние сме ваксинирани на 70 – 80% от населението, броят на смъртните случаи ще е много по-малък.
Няма нужда да задължаваме никой, ако разберем, че това е правилният подход и ваксинираме себе си и близките си. Ние не заложихме на страха и на това да уплашим хората, за да ги манипулираме и да ги принудим да направят нещо. През цялото време залагахме на доброто и на убеждението на човек, че трябва да го направи“, добави министърът.

„Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще излезем от тази критична ситуация. На този етап не се налага да има допълнителни условия и мерки. Направихме възможното – най-доброто в тази ситуация. Това бяха възможните мерки във възможно най-подходящия момент. Старахме се да се правим с епидемичната вълна и да не затворим. Смъртността действително е висока. Сравнявайки с предишните вълни, тази е най-продължителна и тежка, но броят на починалите е съизмерим с предишните. Леталитетът в момента е 3.5, а при предишните е бил 4.2 – 4.3. Беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората. Аз забраних износа на някои лекарства и се запасихме, за да имаме за вълната, бяха създадени и COVID зоните.
Смъртността следва с около 10 – 15 дни кривата на заразяването. Кривата на заразяването върви надолу и след 10-тина дни и кривата на смъртността ще тръгне надолу“, каза още Кацаров.

По думите му доц. Кунчев е в болнични от два месеца и не е бил в конфликт с него. „Слава богу се справихме и без него. Той не е бил на работа по това време. Искам да изкажа благодарност на проф. Мира Кожухарова, благодарение на нея се справихме толкова добре“, заяви той.