Керязов: Над 10 хил. гости и над 50 групи на Международния фестивал „Кукерландия“ в Ямбол

47

48 български и 3 чуждестранни групи са кандидатствали за участие в Международния фестивал „Кукерландия“ до този момент. Това каза зам.-кметът на Община Ямбол Енчо Керязов в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. По думите му има още две седмици до крайния срок за подаване на кандидатури за участие, така че броят им ще се увеличи. Керязов допълни, че се очакват около 10 хил. зрители, а фестивалът ще бъде мащабен, както е бил през предходните години.

„Очакваме изключително много гости в Ямбол. Много хора, които са участвали в пернишкия фестивал, тази година ще се включат в ямболския фестивал. Надявам се, че тези, които се включват за първи път от тези групи, наистина да останат доволни и да им хареса“, допълни зам.-кметът на Ямбол.

Енчо Керязов обърна внимание, че тази година фестивалът ще се организира съвместно от две общини – Община Ямбол и Община Тунджа. „Кукерландия“ е претърпяла доста промени и в регламента и във визията си. „Старанието ще е бюджетът за фестивала да е доста по-скромен от предни години“, каза още той.

Керязов обясни, че Ямбол е кукерски край и има много самодейни групи, които изработват костюми и маски. Той подчерта, че кукерството е свързано със Сирни заговезни, посрещането на пролетта и прогонването на злите сили. Обичаят ще бъде отбелязан по много атрактивен начин. Ще бъдат поканени ресорните министри и кметовете на градовете, които изпращат свои групи, каза още той и допълни, че няма опасност „Кекерландия“ да бъде отменена заради водна криза.

Международния маскараден фестивал ще се проведе от 27 февруари до 1 март 2020.

СПОДЕЛИ В