Кои са най-желаните специалности в Софийския университет при над 7100 кандидати? 

34

Кои са най-желаните специалности и кои са новите- в Софийския университет при над 7100 кандидати?

Над 7 100 кандидат-студенти подадоха тази година документи за най-старото ни висше училище Софийския университет. Те се състезават за над 5800 места. Вече са запълнени специалности като „Право“ и „Журналистика“. Във вторник ще е излезе третото, последно класиране за Университета. Кои са най-желаните специалности и кои са новите?

За поредна година най-много кандидат-студенти са пожелали да учат „Психология“.В тора е специалността „Софтуерно инженерство“, трета – „Право“. Причините – младежите харесват психологията като специалност и тя се преподава добре в Университета. Не трябва да се забравя обаче, че „Психологията “ не винаги е първото желание и за нея се кандидатства и с оценките от дипломата.

Над 4300 кандидат-студенти са се класирали в Алма Матер още на първия етап.

След първото класиране в Софийския университет изцяло бяха запълнени само осем от 119-те специалности- сред тях право, журналистика, графичен дизайн. Най- желаната, психологията, обаче остана с пет незаети места.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор по учебната част: Очакваме и във второто класиране попълване на всички места в най- желаните специалности, разбира се изборът е на младите хора.

От университета казаха в аванс, че след втория етап психологията е запълнена. На него се класираха общо 566 студенти.

Тази година в СУ има и две нови специалности – „Геопространствени системи и технологии“ и „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ на английски.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор по учебната част: Мислите ли, че ще се запълнят? – Да, убедена съм, че това ще се случи, защото интересът към новите специалности винаги е подчертан.

На 23 юли ще излезе и третото, последно класиране. Записването за него ще продължи от 24 до 26 юли. Едва след това ще стане ясно колко свободни места са останали в Алма матер от общо над 5800.

През последните години заради демографската криза и обучението в чужбина Университетът изпитва затрудения да попълни всичките си бройки, съобщава bnt.bg.Миналата година в края на август беше обявен допълнителен прием за 850 места в над 80 специалности.