Кольо Колев: Не е време за ритане по глезените и препирни между президент и премиер

22

Не е време за ритане по глезените и препирни между президент и премиер. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът Кольо Колев. Според него едва ли кризата с COVID-19 ще извиси политическия речник и ще облагороди иначе дърварските нрави в българския политически живот. Кольо Колев определи като грешка и за двете институции задочните спорове между президент и премиер.

„Тази схема започна отдавна, но по-пресният генезис бе когато президентът наложи вето върху Закона за извънредното положение и го наложи абсолютно аргументирано и вярно. Това, което не направи, е, че не предупреди предварително премиера, за да го подготви, съответно премиерът скочи. Оттук тръгнаха нещата след един период на единение и единомислие пред лицето на опасността. Тъжно е, че не успяват да намерят примирение в себе си“, коментира социологът.

Според Кольо Колев голяма част от нещата, които казва държавният глава, са аргументирани и наистина има опасност хората, които пострадаха най-сериозно от кризата с COVID-19, да излязат на улицата.

„Какво конкретно се предлага на най-ударените хора, на изхвърлените от работа. Защо държавата не пое една минимална работна заплата за тези хора, вместо да ги праща в бюрата по труда. За обикновения човек няма нищо, освен предложението за кредит, който след това трябва да се връща. Същевременно наемът си тече, токът и водата също трябва да се плащат. Всички тези неща ще се трупат, докато човек е без работа, а това заплашва да взриви в един момент обстановката. Сега хората са прекалено уплашени, но когато хората са заплашени от мизерия, този страх ще отслабне. Те не виждат държавата срещу себе си, не виждат държавата, която мисли за тях“, каза още експертът.

Кольо Колев допълни, че могат да бъдат поставени и други въпроси по отношение на мерките спрямо най-сериозно пострадалите, но тъй като и управляващите, и правителството са поставени в много тежка ситуация, няма нужда от политически баталии.

„Не мисля, че е добра идея директното ритане по глезените, няма нужда от това. Всеки трябва да намери известно примирение и в себе си и по отношение на другите“, обясни социологът.

СПОДЕЛИ В