Комитова:Има нещо много странно с възникналия пожар в автобуса на автомагистрала „Струма“

Има нещо много странно с възникналия пожар в автобуса на автомагистрала „Струма“. Това заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

„В деня на катастрофата бях тръгнала към местопроизшествието, говорих с премиера Янев и той ме посъветва да не отивам“, каза тя. „Там вече бяха всички разследващи органи. След това се включих по телефона пред някои медии“, допълни министър Комитова.
„Така че, аз

не съм се крила, просто много тежко преживях тази трагедия, защото никой от нас не е застрахован от такова нещо. След това бях учудена как всякакви специалисти сутрин, обед, вечер се произнасяха по темата пътна безопасност.

Чух повече от 40 експерти по всички телевизии, дори се изненадах, че в България има толкова много експерти по пътна безопасност, обясни тя.

Никой не говори, че се е случило през нощта, че е валял дъжд, че пътят е бил хлъзгав, че е имало отблясъци“,

отбеляза Виолета Комитова.

„Това е катастрофа, съчетана с пожар, аз съм работила много по тази област – пожарна защита на сгради. От пожара, по-тежкото е взрив, просто няма време за реакция“, допълни тя.

„Тук има нещо много странно – този пожар е възникнал много бързо и се е разгорял, това става в много особени случаи. Например – ще ви кажа нещо много важно – че брашното например, е взривоопасно. Когато брашното се смеси с въздуха, прави взривоопасна смес. Боя – много взривоопасно нещо… Тоест, около нас е пълно с взривоопасни предмети, ние дори не подозираме за това“, обясни Комитова.

По думите й пожарът в автобуса е обхванал предмети, които много бързо изгарят, и не е имало никакви време за реакция.

„За съжаление, докладът от проверката на пътя не е приключен“, каза още регионалният министър.

„Този път не е нито магистрала, нито скоростен път по документи“, допълни Комитова.

„Тази злощастна мантинела е направена по проект от 2002 година, тя не е извън нормите. Тогава тя си е била по правилата“,

заяви министърът.

„И аз не съм предполага, че „Струма“ е в такова състояние, просто тази катастрофа отвори темата. Ще се опитаме да променим скоростта, маркировката, да форсираме тази фирма да си завърши проекта“, отбеляза още министър Комитова.