Кралев:Колкото по-добре работи Тотализаторът,толкова повече средства за спортните клубове

14

Колкото по-добре работи Спортният тотализатор, толкова повече средства ще бъдат отделяни за спортните клубове. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на откриването на ново спортно съоръжение в село Черниче в община Симитли, предаде Радио „Фокус“ – Пирин. Министър Кралев посочи, също, че

бюджетът на спортните клубове тази година се е увеличил с 30%.

„През тази седмица започна подписването на анексите към техните договори. Всички договори, на всеки един български клуб, който е регистриран в Министерството и е получил субсидия за тази година, ще бъдат увеличени с допълнителни 30%“, каза още министър Кралев.

Той отбеляза, че срокът за получаването на средствата ще зависи от скоростта, с която федерациите ще връщат анексите. „Следващата седмица започваме разплащане. Отделно, другата добра новина е, че

имаме предвидени допълнителни 6 милиона и половина за следващата година, които ще дойдат от добрите резултати на Спортния тотализатор през тази година, които ще бъдат отново инвестирани в българските клубове.

 

Аз това нещо го обещах през лятото, сега вече сме сигурни, че ще го изпълним, защото ги има предвидените средства в бюджета. От 1 януари всички български клубове ще получат двойни суми в размера, който са получавали за тази година. Така че, това ще е огромна помощ. Отзивите, които получаваме от клубовете, са изключително добри, ще бъде от голямо значение клубовете да успеят да се възстановят от щетите, които им нанесе пандемията“, коментира министър Кралев.

По думите му спортът е един от секторите, който най-много са засегнати от пандемията. „Близо 2 месеца бяхме затворени, не се извършваше тренировъчна дейност, има много ограничения, свързани с посещения на публика, пък и други. Някои родители избягват да водят децата си на спортни занимания, така че се надяваме с тези средства да подпомогнем възстановяването им. Аз през цялото време твърдя, че финансирането на клубовете е недостатъчно през годините и ще трябва да наблегнем изключително много в тази посока, така че, всички спортисти и техните треньори и спортни ръководители имат моето уверение, че оттук нататък и през следващата година, и в бъдеще, нашата политика ще бъде изключително много насочена към инвестиране в спортните клубове“, подчерта министърът.

Красен Кралев отбеляза, че колкото по-добре работи Спортният тотализатор и се вдига бюджетът, толкова повече средства ще бъдат отделяни за спортните клубове, след това – за спортна инфраструктура, и от там нататък – за други дейности, които са предвидени в плана на Министерството. „Но желанието ни е оттук нататък по-големите инвестиции да бъдат насочени към спортните клубове, защото смятам, че именно там е мястото, където се работи най-много с българските деца и, ако оправим нещата на това ниво, може да се надяваме да върнем успехите си и на международната сцена“, каза още министър Красен Кралев.

СПОДЕЛИ В