Кристалина Георгиева изпревари Опра,Йелън,Елизабет в Форбс 100 най-влиятелни жени в света

Кристалина Георгиева изпревари Опра Уинфри, Джанет Йелън,кралица Елизабет II в класацията на „Форбс“ за 100-те най-влиятелни жени в света

Кристалина Георгиева изпревари Опра Уинфри, Джанет Йелън,кралица Елизабет II в престижната класация на „Форбс“ за 100-те най-влиятелни жени в света.

Българката, която е директор на Международния валутен фонд, заема 22-ра позиция.

Георгиева мина през турболентни месеци, в които й беше искана оставката заради обвинения, че е манипулирала данни докато беше ръководител на Световната банка.

Въпреки това тя изпреварва куп влиятелни жени, като след нея остава Опра Уинфри – най-влиятелната тв-водеща в САЩ и самата кралица Елизабет II, която тази година е едва на 70-то място.

Рейтингът на 100-те най-влиятелни жени в света през 2021 г., публикуван от американската версия на списанието, беше оглавен от бившата съпруга на основателя на Amazon Джеф Безос, една от най-богатите жени в света, Макензи Скот.

На 8 място е шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. А на 15 място е Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Джасинда Кейт Лорел Ардерн,министър председател на Нова Зеландия е на 34 място. 

До тази година лидерът на рейтинга на най-влиятелните жени в света не се беше променял от 2011 г., когато Ангела Меркел зае първо място на мястото на тогавашната първа дама на САЩ Мишел Обама.

Оттогава Меркел, която ръководеше Германия повече от 15 години, е начело на класацията. Тази година тя се оттегли като канцлер и напусна рейтинга на влиятелните дами.