Лидерът на демократите Нанси Пелоси говори рекордните 8 часа в Конгреса в своя реч

Нанси Пелоси, снимка bgonair.bg

В продължение на 8 часа тя говори в защита на млади имигранти с нередовни документи, които са заплашени от депортация.

77-годишната Пелоси взе думата от трибуната на долната камара на Конгреса на САЩ в 10:04 ч. (17:04 ч. наше време) вчера и приключи речта си чак в 18:11 ч. вчера (1:11 ч. наше време днес).

77-годишната дама стоя права на високи токчета и не спря да говори през цялото време с изключение на кратки прекъсвания за вода.

Процедурните правила позволяват на Пелоси като лидер на опозицията да говори колкото си пожелае.

Пелоси искаше да застави председателя на Камарата на представителите, републиканеца Пол Райън, да включи дебат за имиграцията в дневния ред на заседанието. Той обаче не изпълни нейното желание.

След края на речта си Пелоси бе аплодирана и прегърната от свои колеги.

Предишният рекорд за най-дълга реч в Kамарата на представителите датира от 1909 год., когато конгресмен е говорил скромните 5 часа и 15 минути.

Същевременно представителите на Сената на САЩ постигнаха двугодишно бюджетно споразумение на стойност около 300 млрд. долара, което ще увеличи държавните разходи за отбрана и за вътрешноправителствените разходи, в опит да сложи край на споровете по фискалните въпроси, които от години се водят във Вашингтон, предава Ройтерс.

“Това споразумение е продукт на широки преговори между лидерите на Конгреса и Белия дом”, коментира лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл. “Работихме усилено, за да постигнем обща позиция и останахме фокусирани върху това да служим на американския народ”.

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената, заяви, че сделката ще сложи край на битките за разходите. Но демократите в Камарата на представителите предупредиха, че няма да подкрепят споразумението, освен ако Пол Райън не обещае напредък в отделното законодателство в областта на имиграционната политика.