Лорер:България може да получи първи средства по плана за възстановяване и развитие лятото

България ще може да получи първи средства по плана за възстановяване и развитие до лятото. Това обяви пред „По света и у нас“ министърът на иновациите Даниел Лорер.

Той обясни,че всички забележки на еврокомисията са коригирани и България ще изпрати плана в Брюксел до края на седмицата. Две са основните области, в които ще могат да стартират веднага проекти – развитие на индустриалните области и подкрепа на малки и средни иновативни предприятия.

„Кандидатстването ще бъде много подобно на кандидатстването за европейски програми, вероятно ще е опростено. Ще могат да кандидатстват фирми, оператори по критерии, които ще бъдат предварително обявавани и ще бъдат бързи процедурите. Европа е много ясна – бъдещето на финансирането е зеленият преход. Това означава, че и в нашия европлан има заложени доста сериозни пера за зелен преход, а именно, за енергийни проекти от всякакъв вид – ВЕИ, системи за съхранение, които да осигурят и прехода на Маришкия басейн към една по-чиста икономика“, обясни министърът.