Лорер: Ако ГЕРБ са готови да се върнат, за нас е важно моделът им да бъде прекратен

Даваме ясна заявка – това са избори между старото и новото. Ако ГЕРБ са готови да се върнат, за нас е важно моделът им да бъде прекратен. С първото правителство поставихме началото.

За шест месеца – повишихме пенсиите, направихме детските градини безплатни, направихме и първи стъпки за прекратяванр на корупицята.

Това каза бившият министър на иновациите и растежа и представител на „Продължаваме промяната“ в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. 

По думите му половината от кризите в България са привнесени, като войната в Украйна е причина за голямата инфлация.

Основният проблем в България е невъзможността за 12 години управление на ГЕРБ да бъдат осигурени алтернативни източници на газ. Наложи ни се в най-кратък срок да търсим алтернативи, търсихме и намерихме такива – азерски и американски газ.

Планът за възстановяване ще положи началото на диверсификацията, за да имаме алтернативни източници, каза още Лорер.

Относно преговорите с „Газпром“ и други доставчици на газ, Лорер заяви, че

единият съществен фактор е цената, а другият – наличието или отстъствието на газ.

Основният проблем с „Газпром“ е това, че могат да прекъснат доставките, когато преценят. Това е основополагащ проблем за България,

каза още той.

Бившият министър на иновациите и растежа коментира и сторежа на интерконектора с Гърция.

От 12 години слушаме ГЕРБ как ще ни диверсифицират. Промяната дойде и интерконектирът беше създаден, и азерският газ ще потече в пълния си обем. Действахме прагматично, гасейки кризите.

Проблемът с интерконектора е като с магистарлите – много добри намерения с много изчезнали средства. Последните 12 години ГЕРБ превърнаха държавните компании в техни посредници. Нагледахме се и се наслушахме как те не бива да работят. Този модел трябва да спре.

Лорер отбеляза, че предстои актуализиране на пенсиите и повишаване на минималната работна заплата.

Нашата надежда е, че избирателите ще видят в тройната коалция политическа надежда за бъдещето, за да можем да довършим промяната.

Приоритет ни остава бъдещето на България, затова сме се заели с промяната – нашите деца да останат тук и нашите родители достойно да изживеят старините си, посочи още Лорер.