Макрон: Кризата с „жълтите жилетки“ бе полезна, промених отношението си към французите

7

Френският президент Еманюел Макрон призна в интервю за американското сп. „Тайм“, че по някакъв начин кризата с „жълтите жилетки“ е била много полезна за него, тъй като го е накарала да промени отношението си към французите, предаде АФП.

Движението на „жълтите жилетки“, което бързо набра сила и се противопоставя от месеци на социалната и данъчната политика на правителството, изведе на улицата стотици хиляди французи след възникването си през ноември 2018 г. Критиките са за липсата на социално-икономическа справедливост, кохезия и реформите в трудовото законодателство.

В средата на 5-годишния си мандат Макрон каза, че се намира „в Долината на смъртта“, между осъществяването на реформите и появата на резултатите от тях. „Краят на Долината на смъртта ще настъпи в деня, когато имаме налице резултати“, отбеляза той.

В нашата страна обичаме да ни управляват, но искаме да убием управляващите ни“, добави той, имайки предвид екзекутирането на крал Луи Шестнайсети от революционерите през 1793 г.

Моето предизвикателство е да се вслушвам в хората повече, отколкото в началото на мандата си, каза държавният глава в пространното интервю, заснето преди десет дни в Елисейския дворец.

СПОДЕЛИ В