Манолова внесе закон за колекторите: Глътка въздух на хората срещу рекета на колекторите

38

Лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе в Народното събрание Законопроект срещу колекторите, който трябва да ограничи тяхната дейност срещу гражданите, предаде БГНЕС.

 

„В сегашната ситуация на пандемия от коронавирус се очаква набезите на колекторските фирми да се увеличат, на практика те могат да притеснят, да тормозят и посетят всеки български дом. Това поставя пред нас и българските институции спешно да приемат законодателна уредба, която да постави юзди на колекторските фирми“, каза Манолова.

Тя определи като парадоксална ситуация, при която няма регулиращо законодателство за колекторските фирми, правещи бизнес за милиарди, който засяга милиони български граждани. „Няма никакви изисквания, на които да отговарят фирмите, които събират дългове, никакви правила, никакъв орган, който да ги контролира, никакви санкции, които да им се налагат. Няма друг такъв субект, който да може дори осъждан да стане колектор“, изброи Манолова.

Безконтролният тормоз от колекторските фирми засяга на практика всеки български гражданин. По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България през 2018 г. те са събирали вземания от граждани по 1 221 227 случая за общо 1.418 млрд. лв., при среден размер на дълга от 1161 лв.

Същевременно дейността на събирачите на дългове от близо 30 години е без законов регламент, без правила, без контрол от никоя институция. Затова безнаказано колекторите заплашват и рекетират гражданите. Практика е да притесняват близки и роднини, възрастни хора или да компрометират гражданите на работните им места, пред колегите и началниците им, се посочва в писмото на Изправи се.БГ с лидер Мая Манолова до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и лидерите на парламентарните партии.

Г-н Борисов, отново сме под прозорците ви – подаряваме ви готов законопроект за колекторите. Така Вие и вашите депутати ще можете да го внесете и гласувате, за да докажете, че не сте разпънали чадър над колекторските фирми и сте на страната на гражданите, а не на страната на икономически силните.

Това каза при внасянето на законодателните предложения за регламентиране работата на колекторските фирми лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова днес пред Министерския съвет.

От „Изправи се.БГ“ са изготвили законопроект, който да създаде законов регламент в дейността на колекторските фирми. „Ние подаряваме този законопроект на премиера Бойко Борисов като лидер на най-голямата политическа сила в страната. Неговите депутати да го внесат. Това е идеална база за консенсус между всички парламентарни групи. Нека се обединят, да го обсъдят, да го приемат и така да покажат, че стоят на страната на гражданите“, мотивира се Манолова.

Законопроектът предлага създаването на Единен регистър, в който се регистрират колекторските фирми. За целта те трябва да отговарят на определени изисквания. Сред тях са: 500 000 лева капитал; професионална застраховка; изисквания за техните служители – забрана за осъждани лица да притежават, да ръководят и да работят в такива фирми; контролни органи, които да следят за събирачите на дълговете – КЗП, министъра на икономиката, към който се създава този регистър и БНБ.

Предлагат се правила, по които един колектор може да събира задължения, които е купил – забрана за тормоз над гражданина, да го принуждава да плаща, забрана да го търси на работното му място, да лепи обяви на публични места. Събирачът може да се свързва с него писмено или по телефон, но има забрана да притеснява повече от веднъж на три дни гражданина, както и да звъни през нощта.

В случай, че колекторът не изпълнява тези изисквания, са предвидени тежки санкции. Най-сериозната е заличаване от Регистъра на фирмите, които събират взиманията. В законопроекта се забранява на топлофикации, мобилни оператори и елекроразпределителни дружества да продават задълженията на своите клиенти, т.е. пълна забрана за колекторите да събират сметки за ток, телефон, парно и топла вода.

Този законопроект ще даде глътка въздух на хората срещу рекета на колекторите, посочи Манолова и подчерта, че закони като този, важни за обикновените хората, са подминавани от  политическите партии в парламента. Преди почти година внесох закона за частния фалит, но той още не е приет, въпреки че по време на тази криза той би дал втори шанс на хората, даде пример Манолова.

Тя посочи, че в закона за колекторите е заложено изискването те да имат поне 500 хиляди лева капитал, да са регистрирани в специален регистър, а контрол върху дейността им да осъществяват КЗП, министърът на икономиката и БНБ – в случаите на дългове по лизинги, кредити и др. Въвежда се още забрана длъжникът да бъде търсен по всяко време в дома му, на работното му място, да бъдат тормозени съседите му и семейството му, да се лепят съобщения за дълга му на публични места. Предвидено е също, дълговете да се събират, само ако длъжникът е съгласен, не ги оспорва и е посочил конкретен колектор.

СПОДЕЛИ В