Манолова в Добрич,подкрепи протест срещу СЕТА с призив ГЕРБ и ДПС да чуят гласа на хората

339

Мая Манолова в Добрич в подкрепа на протест срещу СЕТА с призив ГЕРБ и ДПС да чуят гласа на хората.

Протест срещу всеобхватното споразумение СЕТА се състоя днес в град Добрич. Протестът пред църквата „Свети Георги” събра десетки граждани, които заявиха основната си цел – ратификацията на СЕТА да бъде отхвърлена на второ четене в парламента.

Протестиращите бяха подкрепени от Мая Манолова, председател на „Изправи се.БГ“.

Пред събралите се граждани Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване заяви:

„Очакванията ми са да се събудят хората и да проумеят, че това е нещо страшно за бъдещето, обхваща всички области в живота на хората, на държавите от Европейския съюз”.

Според нея с приетия със само 5 гласа на първо четене проект за ратификация се застрашава водата и земята на златна Добруджа.

Тя сподели опасенията на гражданите от областния център, че в споразумението се предвижда, не само премахване на митата върху повечето стоки между Канада и Европейския съюз, но се премахва забраната за проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

Според Недялкова всеобхватното търговско-икономическо споразумение засяга много области на живота, открива се възможност за внос на ГМО храни, добив на газ чрез фракинг или въглищна газификация, което ще унищожи земята на Добруджа.

Протестиращите завършиха своя протест с шествие до офиса на ГЕРБ и евродепутата Емил Радев, където заявиха своето желание управляващата партия и ДПС да се вслушат в гласа на народа и Парламентът да не приема законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (СЕТА). Припомняме, че тази седмица се очаква той да ратифицира окончателно търговската спогодба.

СПОДЕЛИ В