Меркел: Приоритет ни е план за възстановяване на ЕС, не споразумение с Великобритания

38

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Великобритания ще трябва да „живее с последиците“ от решението на премиера на Великобритания Борис Джонсън да се откаже от плановете на неговия предшественик Тереза Мей за по-близко сътрудничество с Европейския съюз след Брекзит, пише британското издание The Independent.

Меркел заяви, че след като Великобритания отхвърля предложенията на ЕС за равнопоставени условия, що се отнася до екологичните и трудовите стандарти, това означава, че икономиката на Обединеното кралство ще е „по-малко близка“ с тази на Общността в края на транзитния период след Брекзит.

Освен това Меркел заяви, че приоритетите на Германия за европейското председателство ще са изготвяне на план за икономическото възстановяване на Блока след пандемията, а не подписването на споразумение с Великобритания.

По-рано Меркел многократно е подчертавала готовността си да постигне сделка, която ще поддържа текущия поток на вноса и износа между Обединеното кралство и континента. Но коментарите й сега предполагат, че търговските връзки между двете страни ще бъдат отслабени, освен ако Джонсън не промени плановете си.

Трябва да се откажем от идеята, че именно ние трябва да определим какво трябва да иска Великобритания. Това е нейно решение и ние, 27-те страни от ЕС, ще отговорим по подходящ начин“,

каза Меркел.

„И тогава те ще трябва да се справят и с последствията, разбира се, тоест с по-малко взаимосвързана икономика“.

„Ако Великобритания не иска да има правила, сравними с тези на ЕС за околната среда и пазара на труда или социалните стандарти, нашите отношения ще бъдат по-малко близки. Това ще означава, че (Великобритания) не иска стандартите й да се развиват по успоредни линии (с тези на ЕС)“, каза Меркел.

СПОДЕЛИ В