Меркел ще публикува мемоарите си през 2024 г.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел ще публикува мемоарите си през 2024 г. Книгата ще съдържа основно информация за политическата ѝ кариера, но и препратки към личния ѝ живот.

Ангела Меркел ръководи федералното правителство на Германия в продължение на 16 години – от 2005 г. до 2021 г., когато предава властта на настоящия канцлер Олаф Шолц, припомня DPA.

Мемоарите на бившия германски канцлер Ангела Меркел трябва да бъдат публикувани през есента на 2024 г. Дотогава тя ще има достатъчно време да си припомни най-важните моменти от политическата си кариера и личния си живот. Защото, както тя обяви в съобщение за медиите, предстоящата книга ще съдържа не само информация за политиката ѝ като ръководител на правителството в Берлин, но и препратки към личния ѝ живот.

Издателството на Ангела Меркел, Kiepenheuer&Witsch, обяви, че бившият канцлер ще напише мемоарите в съавторство със своята политическа съветничка Беате Бауман. Книгата ще представи изключителен и личен поглед върху нейния живот и политическа дейност.

Керстин Глеба от Kiepenheuer&Witsch заяви, че Меркел е превела Германия през драматични кризи и е „оформила германската и международната политика по уникален начин чрез своите действия и нагласи“. Според него мемоарите ще бъдат „значим документ от съвременната международна история“.

Какво ще съдържат мемоарите на Ангела Меркел

От своя страна бившият канцлер Ангела Меркел заяви, че с този труд иска да обясни някои свои политически решения, които не са били напълно разбрани от широката общественост. Тя също така заяви, че ще се опита да обясни някои аспекти от личния си живот.

Очаквам с нетърпение да разгледам в книгата си, написана заедно с Беате Бауман, централните решения и ключовите моменти от политическата ми кариера, за да ги направя разбираеми за широката общественост, а също и във връзка с личния ми живот“, заяви Ангела Меркел, пише в изявление на издателството.

68-годишната Ангела Меркел не се кандидатира за нов мандат в Бундестага през септември миналата година. В резултат на това нейната консервативна партия губи изборите от Социалдемократическата партия и от Олаф Шолц, който я наследява на поста федерален канцлер.