Министър Банов: Не смятам, че трябва да си подавам оставката заради Ларгото

29

Скандал в министерството на културата, свързан с Ларгото в София. До оставката на шефката на правната дирекция доведе пропуснат срок за обжалване на съдебно решение за неустойка за некачествения ремонт на Ларгото. Министърът на културата Боил Банов обясни, че е бил заблуждаван за водените дела и обжалването и смята, че зад действията на неговата служителка стои сценарий за дискредитирането му.

Жалбата е трябвало да бъде подадена до 12 март.

Пропуснатият от министерството срок е за обжалване на решението за 753 000 лева неустойка – за некачествения ремонт на Ларгото и наложеното от съда задължение да бъдат платени 73 хиляди лева за съдебни разноски.

Заради шума по случая министър Боил Банов се прибра преждевременно днес от Париж. От обяснението, което даде пред медиите, стана ясно, че от месец март до настоящия момент нито той, нито главният секретар са били информирани как върви делото по същество. Знаели само, че се чака дело на трета инстанция във ВКС след загубата на първите две инстанции.

Истината, която научил едва преди няколко дни, е че жалбата е внесена от правната му дирекция с ден закъснение, където я върнал и впоследствие е подадена нова жалба с фалшивото обяснение, че документите са пуснати по пощата и затова са се забавили с ден. Именно на тези жалби от ВКС са отговорили с доказателство за внесена на ръка в плик жалба на 13 март.

Боил Банов, министър: До онзи ден аз съм със съзнанието, че чакаме дело за насрочване във ВКС. А не, че чакаме решение на ВКС по повод наша жалба, че сме вкарали късно документите.

Затова и Банов веднага е свикал дисциплинарна комисия и в момента се искат обяснения от подалата вече оставка шефка на правната дирекция и още един високопоставен юрист, които били с над 10 години трудов стаж и нямало как според Банов случайно да пропуснат срока.

Боил Банов: Поради тази причина всичко, което ние събираме като информация, ще бъде лично от мен внесено в прокуратурата с оглед пълно разнищване на случая.

„Замазване на следите“ – така червеният депутат Александър Симов нарече подадената вчера оставка от Директора на дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ и поиска оставката на министъра.

Към момента министърът на културата Боил Банов не смята, че трябва да си подава оставката.

СПОДЕЛИ В