Димитров:Да се създаде много стройна програма да се ремонтират 3 язовира по Черноморието

15

Трябва да се създаде една много стройна програма и да се ремонтират три язовира по Черноморието. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Притеснително е положението в цялата Източна България. Има една идея, по която премиерът е възложил да работим. Това е яз. „Камчия“, който захранва цялото Черноморие. Там трябваше да се задействат три допълнителни язовира – за Варна „Георги Трайков“ – „Цонево“, а за Южна България – яз. „Ахелой“ и яз. „Порой“, посочи Димитров.

„Притеснявам се, че лятото, когато можеше да се правят строително-монтажни дейности, го пропуснахме и сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите и да ги допълним, за да ги използваме догодина. Не можем да си позволим да провалим сезона“, каза още той.

По думите му, ако не управляваме яз. „Камчия“ по друг начин, ще има проблем за цялото Черноморие. „Варна ще бъде захранена от „Цонево“ и „Девня“, но за Бургас имаме вода за 6 до 8 месеца, а трябва да изкараме 15 месеца и там има проблем. Трябва да положим допълнителни усилия да запазим „Камчия“ като национален резервоар, да закачим два земеделски язовира – „Порой“ и „Ахелой“, и догодина да мине целият туристически сезон и гражданите да не усетят, но за тази цел трябва да се създаде една много стройна програма и да се отремонтират три язовира“, допълни министърът.

СПОДЕЛИ В