Стоянов:В 1/3 от страните нямаме представител, включително Франция,Италия,Дания и дори ЕС

В никакъв случай не бих нарекъл завой към „Газпром“ да държим всички опции отворени. Не е добре да затваряме някоя опция. Диверсификация не означава да затворим едни опции и да гоним други. Диверсификация за нас означава всички опции да са отворени, да преговаряме, да доставяме по всички възможни маршрути“.

Това заяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов преди Годишната среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси, предаде БГНЕС.

Министърът посочи, че въпросите, свързани с това кога ще започнат преговорите, трябва да бъдат отправяни към служебния министър на енергетиката.

Стоянов подчерта, че е сигурен в компетентността и в опита на министъра на енергетиката Росен Христов и щом той е казал, че преговорите ще бъдат трудни, значи така ще бъде наистина.

На журналистически въпрос, свързан с износа да оръжие за Украйна, той отговори, че в момента министерството на икономиката се съобразява и спазва зададената рамка. „Всички закони и правила така, както те са приети, ако бъдат променени, разбира се, ще се съобразим с това“, допълни министърът.

Във връзка с откриването на форума министър Стоянов подчерта, че

приоритетните държави от гледна точка на търговските ни представителства, са страните от Европейския съюз.

„За нас те са най-важният партньор, още повече и в момента заради пандемията и COVID-19, ЕС обмисля приближаване до собствения дом на производства, изтегляне от Далечния изток, така че виждаме там много възможности“, уточни той.

По думите му

не е позитивно това, че в 1/3 от страните нямаме представител, включително в държави като Франция, Италия, Дания и дори ЕС.

Мислейки за инвестиции, да нямаме никой в САЩ, Индия и Китай също е притеснително“,

каза още министър Стоянов и допълни, че ще мисли за работещи решения в сложната геополитическа обстановка.

По повод думите на бившия икономически министър Корнелия Нинова, че Никола Стоянов е „кукла на конци“, той заяви, че няма да отвръща на този тон. Стоянов е категоричен, че липсата на доводи води до лични нападки. „Всеки има мнение, тя може да си го изразява. В момента аз съм министър и аз решавам какво да стане“,

допълни той.

На журналистически въпрос, свързан с твърдението на бившия шеф на „Кинтекс“, че частни фирми изпреварват държавната „Кинтекс“ със сделки за оръжие, служебният министър отговори, че ако това е вярно, това е огромен проблем. Той е категоричен, че

винаги приоритет за ВМЗ е била работата с „Кинтекс“

. Икономическият министър съобщи, че това ще бъде едно от нещата, които ще иска новото ръководство да провери, когато встъпи в длъжност.