Христов: В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове за следващата година

От 1 октомври интерконекторът ще влезе в експлоатация. По него ще потече договореното количество от Азербайджан, а България ще започне преговори и за допълнителни количества азерски газ, като се очаква оферта за количества и цена. Това стана ясно от думите му в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

Според него не ни очаква студена зима. „Насочени сме към оптимизиране на цената“, заяви той.

Стана ясно, че

по интерконектора с Гърция в момента не тече газ, тъй като е в етап на завършване. Тестван е за налягане, като в момента се тестват и различни други системи.

„С „Газпром експорт“ преговаря „Булгаргаз“. От руска страна има много силен политически нюанс. Изчакваме позицията на „Булгартрансгаз“. От тях не сме получили отговори по различни въпроси – цени, срокове за доставка, защита по клаузи. Към този момент не смятаме, че въвличане на правителството в преговори с руското правителство ще доведе до различен резултат. Министри не говорят с руснаците“, уточни министърът.

Руската компания не е обявила какви ще бъдат цените, ако доставките бъдат подновени,

стана ясно от думите на министъра.

Росен Христов подчерта, че служебният кабинет работи и по други възможности за доставки за втечнен и тръбен газ от Турция.

Според него не е имало свободни слотове за разтоварване на танкерите в Гърция, тъй като всичко е било резервирано. Министърът добави, че ако страната ни се беше договорила с посредници за разтоварването, цената е щяла да бъде висока.

В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове за следващата година. Едва след това ще се обяви търг за танкери с втечнен газ,

посочи Христов.

Служебният кабинет е договорил един слот в Турция, в който ще бъде разтоварен един танкер с втечнен газ.

Възнамеряваме да говорим с турската страна за дългосрочно ползване на слотовете“,

добави той.