Мицотакис: От утре нов екшън-план за 30 дни, Солун, Лариса и Родопи-под карантина

51

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че ще обяви нов „екшън-план“ в петък, за да помогне за овладяване на скока на инфекциите през последните дни, като същевременно добави, че регионитена Солун, Лариса и Родопи ще бъдат поставени под карантина след локализирани пикове в случаите на коронавирус, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

„Както в първата фаза, когато предприехме действия в началото, трябва да предприемем по-строги мерки отново и по-рано от други европейски държави, за да предотвратим най-лошото, да спасим животи и да намалим натиска върху здравната система“, каза той на министрите по време на телеконференция.

Той заяви, че планът ще бъде в сила за един месец.

Използването на маска ще бъде задължително на закрито и на открито за трите нови региона, влизащи в най-високото ниво на риск от вируса, докато полицейският час от 0.30 часа до 5 часа сутринта ще влезе в сила, заедно със забрана за движение извън региона. Всички събирания в публични и частни пространства ще бъдат преустановени. В същото време Мицотакис заяви, че магазините и училищата ще останат отворени.

„Пак ще кажа, че целта ни остава да избегнем общонационалното блокиране, така че ще продължим да засилваме допълнително целенасочените ограничения“, каза той пред министрите, отбелязвайки обаче, че тези политики трябва да се прилагат изцяло.

Той каза, че следващите две седмици ще бъдат „решаващи“ и призова всяко министерство да осигури прилагането на закона, като например работата на разстояние.

Мицотакис добави, че вярва, че Гърция изостава с 2 до 3 седмици от останалите европейски страни в развитието на втората вълна на пандемията.

СПОДЕЛИ В