Над 70 % от хотелите в „Слънчев бряг“ затворени,чуждите туристи ги няма,отменят чартъри

2768

Над 70 % от хотелите в „Слънчев бряг“ затворени,чуждите туристи ги няма,отменят чартъри.

Чартърните полети  са гръбнакът на родния туризъм. С тях пристигат около 85% от чуждите туристи у нас. За месец юни обаче са отменени 98%  от полетите. Неясна остава съдбата  на заявените на летище Бургас и за следващия месец. В същото време, липсата на чуждестранни туристи, в началото на лятото, остави над 70 % от хотелите в най-големия курорт по южното ни Черноморие „Слънчев бряг“ затворени, съобщи БНР.

Страх от коронавирус – така най – кратко може да се определи ситуацията с отмените полети и анулирани резервации по Южното Черноморие. За сравнение, през месец юни 2019-та сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6 хиляди. До края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 хиляди и 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят е въпрос с още много неизвестни, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов.

Подписаните договори с „Фрапорт“ и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат правото да редуцират през целия период на сезона, какво могат да направят и какво не могат да извършат. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответния чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация„, каза Иван Иванов.

По думите на Иван Иванов, българското правителство реши да отпусне пари за субсидиране на всяка празна седалка, но страхът от зараза възпира чуждите туристи да пътуват