В японския град Нагасаки папа Франциск се придвижваше с Toyota Mirai с водородно гориво

15

На литургията си в японския град Нагасаки папа Франциск се придвижваше с Toyota Mirai с водородно гориво

На литургията си в японския град Нагасаки папа Франциск се придвижваше с папамобил, който не изпуска въглеродни емисии, съобщи AP.

Организаторите съобщиха, че той е използвал Toyota Mirai с водородно гориво. Със същия модел, оборудван с платформа и перила, той ще пътува и в Токио. Опазването на околната среда е един от приоритетите на папата и това ще бъде една от темите, които той ще обсъжда в Япония.

Преди литургията на бейзболен стадион в Нагасаки Франциск посети мястото на ядрения взрив през Втората световна война. Там той призова световните лидери да се откажат от атомното оръжие и от доктрината за възпиране от времето на Студената война.

Акцент на визитата му в Япония са именно ядрените оръжия. Главата на Римокатолическата църква заяви, че използването на атомната енергия за военни цели е престъпление. „Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление днес повече от всякога, и не само срещу човека и негово достойнство, а и срещу всяка възможност за бъдеще в нашия общ дом“, посочи папа Франциск.

СПОДЕЛИ В