На 80 г. си отиде символът на италианската музика Тото Кутуньо 

На 80 г. си отиде символът на италианската музика Тото Кутуньо

След като през юли навърши 80 години, певецът и текстописец Тото Кутуньо почина на 22 август в болница „Сан Рафаеле“ в Милано, където беше хоспитализиран. Новината е съобщил мениджърът му Данило Манкузо, предава ANSA.

Той е обяснил, че „след дълго боледуване певецът се е влошил през последните месеци“.

Тото Кутуньо, роден на 7 юли 1943 г., е символ на италианската музика в чужбина благодарение на песента L’Italiano.

Музикантът е участвал 15 пъти на фестивала в Санремо (с историческо изпълнение през 1990 г. в дует с Рей Чарлз). Тото Кутуньо е автор на хитове, които са обичани в Италия и в чужбина, от L’Italiano до Il tempo se ne va, La mia musica, Solo noi, дори  да назовем само някои от тях, Кутуньо беше истински шоумен, способен да премине с изключителна лекота по сцената.

Тосканец, но израснал в Лигурия, още ненавършил 20 години, той основава групата Toto e i Tati, която изпълнява песните му на живо. 1975 г. е годината на големия му успех във Франция, а на следващата година е дебютът му на фестивала в Санремо, където излиза на сцената на „Аристон“ със своята група „Албатрос“, с Volo AZ 504. Той се класира на трето място. Скоро след това се появява Nel cuore nei sensi, с която участва във Festivalbar, и която се изкачва на върха на класациите във френската си версия, записана от Жерар Ленорман. Кутуньо написва и първата песен за великия Адриано Челентано – Soli. Песен, която остава на върха на класациите в продължение на месеци.

За дебютния албум Voglio l’anima ще трябва да почакаме до 1979 г. Но има много успехи на националния Тото: Solo noi е представен в Санремо през 1980 г., годината, в която Кутуньо подписва всички песни от албума Il tempo se ne va за Адриано Челентано. След излизането на La mia musica през 1981 г. той печели наградата на Санремо през 1983 г. с най-популярната си песен L’Italiano. Песента продава милиони плочи и го прави известен по целия свят, включително в Израел, Иран и Корея.

Дискографията на изпълнителя достига общо 300 песни.