Никога не е късно да започнете или историята как една пенсионерка е спечелила половин милион евро за осем години

Какви шансове за големи печалби според вас има една най-обикновена пенсионерка от най-обикновен провинциален град?

Преди време в интернет медиите бяха публикувани статии за г-жа Ингеборга Моотс – пенсионерка от малък немски град Хисен, която се оказва една от най-добрите борсови играчи в страната.

Целта на 83-годишната пенсионерка е в най-близко бъдеще да спечели първия си милион. Тя е пример за активен и млад по душа човек: чете лекции, издава първата си книга, раздава интервюта и съветва пенсионерите как да правят пари на фондовата борса.

Не сте достигнали още пенсионната възраст? Значи имате огромни шансове да преуспеете, щом възрастната фрау е успяла да го направи! Това доказва живота и опита на г-жа Моотс:

Ти си глупав и никога няма да можеш да печелиш!

Първите 75 години от живота си жената е живяла много бедно. „Аз израснах в семейство с много деца и малко пари. След това се омъжих и се превърнах в домакиня. И пак нямах пари, защото моят мъж не ми ги давал и винаги се е налагало да моля. Когато съм молила за 5 марки за да пазарувам, той ми е давал две с думите”Ти си глупачка и никога няма да можеш да печелиш!””

Веднъж г-жа Моотс не издържала и отвърнала на мъжа си „Ако мислиш, че не мога да работя, аз ще играя на борса!” След половин година съпругът на госпожата е починал. След смъртта му тя е открила, че той отскоро е притежавал хиляда акции на германския концерн VEBA. „Те струваха към 40 хиляди марки. Това е моят стартов капитал. Реших, че това е пръстът на съдбата! Исках да играя на борса – и ето, в ръцете ми са попаднали хиляда акции. Казах на себе си: от тази хиляда трябва да направиш милион!”

Ингеборга е рискувала и работата се е завъртяла. През 1997 година капиталът й е нараснал със 100%, а през 1998-ма – още на 30%. През 2006г. тя вече е притежава половин милион евро.

„Преди три години моята племенница ми е предала за управление своите пари и аз й спечелих 100 хиляди. Тя си е купила къща. Това беше първата къща в нашият Хисен, за която са платили 100 хиляди в брой!”

С други думи, фрау Моотс сега е напълно финансово осигурена и спокойно живее на лихвите от парите си. Освен това, тя вече може да пътешества и да не се притеснява за сметките си.
Никакъв интернет!

Г-жа Моотс споделя, че за печалбите си ползва само един трик: тя не влага парите си в инвестиционни фондове или финансови програми. Тя просто купува акции на ниска цена и ги продава след половин година на по-висока. След това купува още акции и ги продава и т.н. Схемата, предлагана от пенсионерката е много проста:

1. Трябва ясно да се очертае кръга на фирмите с които ще работите. Например, Игеборга купува само акциите на фирмите с дълга стабилна история, като сред тези фирми тя намира такива съществували над сто години. Логиката й е, че щом са устояли толкова дълго, значи пак ще устискат. Освен това, тя е влагала парите и в дъщерните им предприятия, знаейки, че те имат застраховки от рискове.

2. Г-жа Моотс купува само банкови акции, защото смята, че те оперират с големи финансови средства, които нарастват всяка година. Освен това, в банковата сфера не са изразени толкова силно пазарните колебания търсене/предлагане.

3. В работата си госпожата не ползва интернет! Тя само преглежда борсовите бюлетини във вестниците. Там тя се интересува само от три цифри: колко струват акциите на дадена фирма днес и каква е била максималната и минималната им цена през последната година.

„Ако сегашната им стойност е близка до нулата, това значи, че фирмата има сериозни проблеми. Но, ако фирмата е имала стогодишна традиция, значи, че след една-две години тя ще се съвземе и цената на акциите пак ще нарасне. За да съм сигурна, че веднага след като купя акциите, цената няма да падне още, аз проверявам какъв минимум на паденията през последните пет години. След това изваждам от максималната цена на акциите минималната и получавам примерна прогноза за доходите си през близката година”

4. Следващата стъпка е да се научи какви дивиденти се изплащат по дадените акции. Ако фирмата изплаща ниски дивиденти, фрау се отказва от покупката. „За едрите инвеститори, за милионерите, това може би не е от значение, но аз съм стара самотна жена и трябва да преживявам някакси”.

5. След това г-жа Моотс проучва състава на акционерите на компанията и смята за лош признак когато по-голямата част от акциите са собственост на един-двама едри акционери. Това положение може да означава само едно нещо: дивидентите ще бъдат много малки, защото едрите акционери нямат стимул да делят печалбата с дребните акционери.

Пет полезни съвета на г-жа Моотс:

1. Начинаещ играч трябва да знае какви цели иска да постигне. Както се пише в учебниците: стратегическа цел, тактическа и т.н. Винаги трябва да се започва от нещо по-дребно: да се купят акции за към хиляда евро и да се постави целта след определено време да притежаваш хиляда акции на много стабилни компании.

2. Бъдете търпеливи, но и готови навреме да скочите от влака. Дръжте акциите си не по-малко от една година, но не повече от две. Тогава няма да успеете да се привържете към тях и в края на краищата да понесете финансови загуби.

3. Не бива да смятате парите, които сте отделили за акции, за „бели пари за черни дни” или да мислите, че ще можете да ги похарчите при необходимост. Щом сте ги отделили – отделили сте ги! Помагайте на парите да се умножават, но не ги изкарвайте от процеса. За харчене се отделят само дивидентите.

4. Откажете се от безсмисленото харчене, не пилейте парите си за дреболии. Поставете си за цел да спечелите милион и спокойно без да се отвличате, вървете към тази цел.
5. Не паникьосвайте когато има краткосрочни колебания в курса на акциите, не бъдете лакоми за печалба и се откажете от потребителската треска.
Просто трябва да вярвате в силите си!

Г-жа Моотс казва: ”Милиони хора седят в омразните си офиси от осем до шест заради мизерната си заплата, правят икономии на всичко и смътно се надяват, че някога ще забогатеят. Истината е, че богатството се намира на една крачка от тях! Проблемът е, че сме напълно неграмотни във финансовите въпроси. Едрите фирми, най-вече банките, поддържат тази наша неграмотност. Те не искат всички да стават милионери. От какво тогава ще се изхранват инвестиционните фондове? Също и лотариите, които всяка седмица печелят милиони от желанието на германците да забогатеят? Точно затова искам да променя тази ситуация и не крия своите методи за борсова игра. Написах книга за това, как съм спечелила пари. Аз давам практически препоръки на всички желаещи: изнасям лекции в един женски клуб, давам интервюта и отговарям на писма. Аз получавам купчина писма, основно от възрастни жени, които са чули за мене по радиото или са чели в някой вестник и най-накрая са повярвали в своите сили.”
Никога не е късно да станете богати!
Успех!