Николов: Овладяват БЕХ заради милиардите, които ще бъдат вложени в енергетиката

Овладяват Българския енергиен холдинг (БЕХ) заради милиардите, които ще бъдат вложени в енергетиката. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ отстраненият изпълнителен директор Валентин Николов. Той подчерта, че в отстраняването му има политически мотиви.

„Това е превземане на едно държавно дружество. Холдингът определя политиките на дружествата, дава направления в тяхното развитие и одобрение на техните планове. Ако дружествата се променят от холдинга, това показва тенденция за овладяването им, защото холдингът обществени поръчки няма, той одобрява бизнес плановете и направленията“, обясни отстраненият изпълнителен директор на БЕХ.

Според Валентин Николов в енергетиката няма нови лица, но има преразпределение на влияние и финансиране.

„Много е странно как преди формиране на редовно правителство се опитваш да променяш състава и да превземеш буквално дружеството. Не е ли по-добрият вариант редовният министър да одобри хората, с които ще работи. Предстоят интересни неща в енергетиката, изграждането на нова ядрена мощност, разформироване в някакъв момент и изграждане на възобновяеми източници в Маришкия басейн, финансиране на нови технологии, усвояване на пари по Фонда за региони в преход и съответно именно Фонда за развитие. Тези пари, които ще бъдат дадени в енергетиката, най-вероятно вече съблазняват съответните икономически интереси“, посочи той.

В момента БЕХ генерира големи потоци пари, в същото време разходите са намалени. Печалбата за първите девет месеца на годината е 722 милиона, а за същия период на миналата тя е 135 милиона, каза още Валентин Николов. Получава се една добре работеща и печеливша структура, която няма как да не привлича внимание, допълни той.