Нинова: Нямаме договорка шефът на НС да е на ротационен принцип,нито да съм първият такъв

Нямаме договорка нито председателят на парламента да се избира на ротационен принцип, нито аз ще съм първия такъв председател. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление на „Позитано“ 20, предаде Агенция „Фокус“.

„Вчера от едно писмо от партия излезе информация, която виждаме, че цял ден се налага като решение, че четирите партии в бъдещо коалиционно правителство, сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип за по една година от четирите партии и че аз ще съм първият такъв председател на Народното събрание. Това категорично не отговаря на истината. Такава договорка нямаме нито за ротационен принцип, нито че аз ще съм първия ротационен председател. Най-малкото щях да знам за това“, заяви още тя.

Нищо от написаното и публикувано за БСП и като имена от БСП, не отговаря на истината. Нито едно от имената, които се спрягат като заявени от нас, като претенции за министри, министерства и т.н. не отговаря на истината. Първо, защото тези имена не са обсъждани вътре в партията, какъвто е редът на Национален съвет. Ние сме партия с ред и правила“,

подчерта Корнелия Нинова.

Първо грижа за хората – постовете ще почакат малко. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление на „Позитано“ 20, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Бихме искали да кажем няколко неща, които се отнасят до „БСП за България“ и до имена от „БСП за България“, но преди това няколко принципни. Първо, потвърждаваме отново волята си да положим усилия да има редовно правителство, което да преведе страната и хората през кризите и да започне истинската промяна на досегашния модел на управление. Второ, не само сме декларирали, но и на практика сме показвали, че се борим със задкулисието както вътре в партията при нас, така и навън и ще продължим така и не можем да допуснем да се внушава, че участваме в задкулисни разговори или договорки. Трето, както знаете, приключи работата на 18 експертни работни групи, които намериха общите неща в програмите на 4-те партии. Обаче оттук нататък четвъртото, което искам да ви кажа – останаха спорни въпроси. Затова очакваме от мандатоносителя „Продължаваме промяната“ да свикат политическата среща на четирите партии или лидерската, както обещахме всички пред вас, за да изчистим спорните въпроси и да проведем политическия разговор с политическите решения, да надградим експертните. Пето, в резултат на тази среща и на експертните решения, да се подготви писмено коалиционно споразумение с много ясно разписани ангажименти по дати и месеци.

Нашата първа грижа е за хората, да осигурим преминаването през зимата. Думите, че наша първа грижа, са политиките, не са празни от съдържение.

Искаме преди всичко да поставим ясно разписано коалиционно споразумение с ясни ангажименти какво правим с цената на тока, че няма да допуснем от 1 януари битовите потребители да се включват на свободния пазар, как компенсираме доходите на хората, как преодоляваме вълната. Шесто, такъв проект на коалиционно споразумение трябва да мине през Националния съвет на БСП. Не знаем как се взимат решенията в другите партии, това са си техни правила и устави, при нас такива решения, особено толкова ключови за държавата не могат да се взимат нито от председателя, нито от екипа за преговори.

След като получим проект на коалиционно споразумение, в началото на другата седмица, свикваме присъствен Национален съвет, за да се получи това споразумение одобрение.

Седмо, да се подпише това споразумение и едва тогава да започнем да говорим за имена и постове. Заели сме с тази работа първо, за да запазим хората, да преведем държавата през кризата и след това да си раздаваме постове. Първо, грижа за хората, постовете ще почакат малко“, каза Корнелия Нинова.