Нинова:Разумното за страната е да се направи правителство,очакванията са към г-н Трифонов

21

Първото нещо, което трябва да реши едно стабилно правителство са вземането на новите антикризисни мерки. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за „Неделя 150“ по БНР.

„Нашите политики са ясни. Те са ясни позиционни политики от четири години с конкретни алтернативни предложения. В момента сме като един остров на стабилност в тези бурни дни“, каза Нинова.

Тя подчерта, че разумното за страната е да се направи правителство. „Очакванията са към господин Трифонов като втора политическа сила в парламента. Има няколко аргумента за това. Може би най-силните са социалните и икономически антикризисни мерки, които трябва да се вземат. Особено засилено в последните дни от тревожните данни за покачване на цените – поскъпване на газ с 16 %, поискано увеличение на парно и топла вода с нечувани размери. Като насложим всички тези нови елементи към досегашните проблеми с кризата, за нас това е първото нещо, което трябва да реши едно стабилно правителство“, подчерта Нинова. Тя добави, че вземането на новите антикризисни мерки минава през актуализация на бюджета.

„Стабилно правителство е необходимо и заради бъдещите години, говоря за Плана за възстановяване и устойчивост. Той сега е в едно доста нестабилно положение, защото не е изпратен от досегашното правителство в досегашния му вариант, а срокът изтича на 30 април. Това са много важни неща за България в следващите десетилетия“, подчерта Нинова. Тя подчерта, че са настоявали за разглеждане на плана два-три месеца преди провеждането на изборите, но ГЕРБ не са пожелали. „Имаме конкретни предложения за подобряването му. Ние действаме и ще действаме следващата седмица. На срещата с работодателите и синдикатите постигнахме абсолютно единодушие Народното събрание да приеме решение, което да задължи Министерския съвет в оставка да внесе Плана такъв какъвто е с пълното съзнание, че той има много пропуски, за да спазим срока и да има възможност България в най-кротко време да получи тези средства за възстановяване от кризата“, добави Нинова. Тя каза още, че трябва да се остави една отворена врата при разговорите с Брюксел за допълнителни предложения и подобрения.

СПОДЕЛИ В