Овчаров: Отказът да плащаме руския газ в рубли е престъпление срещу българската икономика

България ще плаща двойно по-скъп газ, а не само с 30% сега като започнаха доставките от Гърция. Това обяви пред Dir.bg бившият енергиен министър Румен Овчаров. Според него подобни цени ще направят индустрията у нас напълно не конкурентоспособна, спрямо съседните ни страни. Това е престъпление срещу бизнеса у нас, категоричен бе Овчаров.

– Г-н Овчаров как ще коментирате излезлите из медиите публикации и твърдения на енергийни експерти, че една компания „Мет енерджи трейдинг“, а не „Булгаргаз“ ще доставя природен газ в момента за потребителите на „Булгаргаз“. И че тази компания е бивш работодател на един от сегашните шефове в „Булгаргаз“? Това не е ли малко скандално?

– Как да не е скандално? Аз още през януари, когато говорих за препродажбите на природен газ от газохранилището в „Чирен“, споделих, че фирмата е едно от дружествата, които продават природен газ от хранилището ни. Ако сега „Чирен“ бе пълен на 30% щеше да едно, а сега като е на 15% е съвсем друго.

– Смятате ли, че българските власти имат вече достатъчно сигнали, за да проверят какво се случва с газовия сектор?

– Какво им пречи? Прокуратурата може да се самосезира и това е законово право. Но няма и да чуете за това сега да се случи.

– Сега България отново е в газова криза. И трябва да разчитаме на посредник за доставките на природен газ. Това не ни ли връща в едни странни времена, срещу които се борехме точно това да не се случва?

– Танкерът на Ревитуса ще ни доставя газ от Тринидад и Тобаго. Тук тъжното е друго. Тъжно е, че природният газ, който ни доставя посредникът, е на двойно по-висока цена от тази, която би могло да бъде при запазване на стария договор за доставки. Двойно по-висока е цената, а не 30% както се обяснява.

– Тоест не колкото е по европейските пазари – около 100 евро/мвтч?

– На основната европейска платформа TTF в момента газът се търгува на около 100 евро/мвтч. Но преди един месец цената бе 130 евро/мвтч. Цената, която е в момента в България е 70 евро/мвтч – тази цена плащаме и днес. Цените у нас сега обаче са формирани при нива на TTF от 130 евро/мвтч.

А сега, когато цената на борсата в Европа е намаляла до 100 евро/мвтч, то у нас цената би трябвали да се понижи от 70 до около 55 евро/мвтч примерно. Но тя вместо да се понижи до това ниво ще стане 105 евро/мвтч.

– Да ни е здрава икономиката значи.

– Икономиката ни няма никакъв шанс, защото в Унгария цената е два пъти по-ниска в момента. Говоря за днешните цени, а не тези, които ще плащаме от утре – 1 май. В Сърбия цената е три пъти по-ниска, защото те си получават по старите договори и си плащат в рубли.

А ние не искаме да плащаме в рубли макар и никой да не обясни защо ние не искаме да се разплащаме така. Обясняват ни го с някакви санкции. Кои санкции?

Вие къде сте чули да има санкции срещу доставките на енергийни ресурси? За какви санкции си говорим и кого заблуждаваме пак?

Така и оправдаваме буквално престъпленията, които правим срещу българската икономика. Слава Богу че е топло времето и само за топлата вода на топлофикациите ще трябва да се плаща по-високата цена. Но зимата ще дойде.

 

– Това си е престъпление срещу индустрията.

– Да, точно така, престъпление е. Защото точно тези 24-25% от икономиката ни, които произвеждат металургията, химията, стъкларските заводи и така нататък, то тези предприятия сега стават абсолютно неконкурентоспособни.

– Какъв съвет бихте дали сега вие като експерт от бранша? Какво да се направи, за да се спаси индустрията и икономиката?

Много е простичко – възстановяваме си стария договор и си получаваме природен газ. Аз се уморих да слушам приказки как Русия е използвала газа като оръжие. Кое, къде и кога? Защо не ми се даде един пример? Аз съм от 20 години в този бизнес. Кога е имало дори един случай, в който Русия е казала: „Ако не направите това, аз ще ви вдигна цената на газа?“. Или ще ви спре газа.

– Това ли е единственият начин? Алтернативни решения има ли?

– Винаги сме имали. Гръцкият терминал в Ревитуса работи от 20 години. Но никой не го използва, защото доставките оттам са два пъти по-скъпи. Тогава за какви диверсификации си говорим.

До момента имаме надежден доставчик на газ, цената му ти дава възможност да имаш конкурентни предимства. За какви диверсификации говорим? Добре, сега ще заровим едни тръби в земята за връзката с Гърция. Въпреки че и това не е ясно кога ще стане. И после ще разберем, че газът, който ще вземем от Азербайджан ще бъде на по-висока цена.

– А той ще бъде и руски газ.

– Да, той на 20% ще бъде руски. На Азербайджан е така балансирана системата. Страната изнася газ, но и внася, защото им трябва за техните химически комбинати.

Източник: dnes.dir.bg