Оксфордският университет започва изпитания на ваксината „Астра Зенека“ върху деца

Оксфордският университет започва изпитания на ваксината „Астра Зенека“ върху деца

Оксфордският университет започва изпитания на ваксината „Астра Зенека“ върху деца. Стана ясно, че препаратът ще бъде тестван върху 300 деца и подрастващи на възраст между 6 и 17 години.

Изпитанията на ваксината започват още този месец. Целта е да се провери безопасността и имунната реакция на децата и подрастващите към препарата. Детската смъртност от патогена е значително по-ниска. Но опасност от тежко протичане на заразата при деца все пак има, предупреждават педиатри. Според прогнозите, ваксина – изцяло разработена за деца, може да се появи чак в края на годината.

Два месеца от началото на ваксинацията във Великобритания 14 милиона души са получили първата доза. Целта беше 15 милиона – до 15 февруари.

„До понеделник всички над 70-годишна възраст, социалните и здравните работници, както и хора със сериозни здравословни проблеми, могат да бъдат ваксинирани. След това ще обявим как ще протече ваксинирането за останалите“, заяви здравният министър Мат Ханкок.

Ако до понеделник бъдат ваксинирани 15 милиона – това означава, че 88 процента от най-уязвимите групи във Великобритания вече са ваксинирани срещу COVID-19.