Основателят на Alibaba Джак Ма се оттегля като председател на съвета на директорите

12

Основателят на Alibaba Джак Ма се оттегля като председател на съвета на директорите.

Китайският предприемач Джак Ма, основателят на онлайн платформата Alibaba, която е най-голямата компания за електронна търговия в света, се оттегля като председател на съвета на директорите, информира Асошиейтед прес.

Ма се оттегля от днес като част от плана за предаване на ръководството на компанията, обявен преди година.

Това се случва в момент, когато бързо променящият се сектор е изправен пред несигурността, породена от американо-китайската търговска война.

През септември 2018 година, когато навърши 54 години, той се отказа от поста изпълнителен директор.

Ма ще остане член на Alibaba Partnership – група от 36 души, които имат правото да номинират по-голямата част от съвета на директорите на компанията, информира БТА.

Успехът и колоритният му начин на живот го направиха един от най-разпознаваемите китайски бизнесмени.

Компанията в момента се оценява на 480 млрд. долара, а Ма е най-богатият човек в Китай с лично богатство от 38,6 млрд. долара, допълва Би Би Си.

Бизнесменът е роден в бедно семейство в източния китайски град Ханчжоу и започва кариерата си като учител. Купува първия си компютър на 33-годишна възраст и е изненадан, когато в резултатите от търсенето му за „бира“ не излиза нито една китайска марка.

Без компютърно образование, той основава Alibaba в апартамента си, след като убеждава група приятели да инвестират в начинанието му.

През 1999 г. Ма създава Alibaba, за да свърже китайските износители с американските търговци на дребно. Компанията обаче вече пренасочи вниманието си към обслужване на растящия потребителски пазар на Китай. Вътрешният бизнес е допринесъл за 66 процента от приходите от 16,7 млрд. долара, отчетени през тримесечието до края на юни.

СПОДЕЛИ В