Папа Франциск премахна още една привилегия за кардинали и епископи

24

Папа Франциск премахна още една привилегия за кардинали и епископи

Папа Франциск премахна още една привилегия на висшите прелати на Светата католическа църква – нейните кардинали и епископи занапред ще бъдат съдени за престъпленията им последователно от първата, втората и третата инстанция на Трибунала на Ватикана, а не както ставаше досега направо от третата и последна инстанция – Касационния съд.

 

 

Мярката се съдържа в разпространеното в петък привечер апостолическо писмо на Светия отец, което постановява коренни промени в кампетенциите на правните органи на държавата Ватикан. В документа се посочва, че на практика „от сега нататък кардиналите и епископите, обвинени от ватиканските магистрати в наказуеми престъпления, ако бъдат пратени на подсъдимата скамейка, те ще бъдат съдени от ватиканския трибунал като всички останали, а не като досега само от Касационния съд, който е председателстван от кардинал“.

Папата цитира в подкрепа на промяната документите, върху които е градена през вековете Католическата църква и които проповядват до един равенство на всички хора пред земния съд и пред съда на Господ Бог. Франциск подчертава, че това се отнася най-вече за духовните пастири, които не само трябва да напътстват паството си с думи, но и да бъдат пример с житейското си поведение.  Все пак апостолическото писмо не променя валидното досега правило в юристдикцията на Ватикана кардиналите и епископите да бъдат давани под съд само с изричното разрешение на папата.

В коментарите си на документа специалистите по проблемите на Светия престол подчертават, че той е плод на опитите на папа Франциск да спре най-вече корупцията, стремежа към забогатяване, педофилството и други престъпления сред висшите прелати. Защото се оказва, че например кардинали и епископи, явно замесени в присвояването на огромни средства на църквата покрай измислени или губещи инвестиции в граждански начинания, в края на краищата са освобождавани от отговорност за деянията си. Да не говорим за влачещите се с години процеси срещу църковни началници, където те са съдени за сексуални издевателства върху малолетни и почти винаги са оправдавани. „Ватиканолозите“ в Рим обаче изрично изтъкват, че с апостолическото си писмо от петък папа Франциск си печели нови врагове в лоното на Католическата църква, които наред със старите желаят преждевременното му отстраняване от престола на Свети Петър.

СПОДЕЛИ В