Петкова: Балкански поток е изцяло български проект в съответствие с европейските правила

9

Проектът „Балкански поток“ е изцяло български проект, който се реализира в съответствие с Европейските правила. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„При реализацията на този проект ние сме спазили абсолютно точно Директивата, свързана с природния газ, Директивата, свързана с определяне на регулаторната рамка на подобен тип инфраструктурни проекти и изцяло законодателството в областта на обществените поръчки. Направихме открита процедура за избор на изпълнител. Беше избран саудитската компания „Аркад“. Той от своя страна има определени срокове в договора. Тези срокове трябва да бъдат изпълнени. Така че очакваме в кратки срокове, може би до края на годината, да бъдат финализирани процесите по изграждането на този проект“, обясни министърът.

Петкова подчерта, че нашият проект се финансира изцяло от българската държава, от компания, която е изцяло собственост на българската държава. Тя добави, че при реализацията на проекта стриктно са спазени абсолютно всички изисквания. Министърът каза още, че тази структура ще се управлява изцяло от българската държава чрез „Булгартранс газ“.

„Този проект се реализира само на наша територия. По отношение на финансирането този проект се финансира със средства на „Булгартранс газ“ и заемно финансиране. Цената на „балкански поток“ е един милиард и сто милиона евро. Схемата, по отношение на плащанията е такава, каквато е била в предмета на обществената поръчка. Тя няма как да бъде променена, тъй като това би представлявало нарушение на законодателството в областта на обществените поръчки“, обясни тя.

По отношение на разходите, които „Булгартранс газ“ трябва да направи, за да може да възстанови това финансиране в годините, ние ще постигнем по-добри параметри в резултат на това, че ние успяхме да осигурим финансиране при по-добри условия. стойността на обществената поръчка е тази, която е заложена в договора“, добави Петкова. Тя добави, че тя не може да бъде завишена.

СПОДЕЛИ В