Петкова: Още в понеделник внасяме промените за Студения резерв

45

Отдавна имахме подготвени промени за студения резерв, но с оглед на създалата се ситуация ги внасяме още в понеделник. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде Агенция „Фокус“.

„Темата на днешната пресконференция е свързана с предприемането на решителни стъпки от наша страна и законодателни мерки, свързани с темата по отношение на студения резерв. Тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че студеният резерв съществува в Закона за енергетиката от самото му начало. То е задължителна европейска политика за сигурност. Нито една електроенергийна система не би могла да работи нормално без да гарантира своята сигурност по отношение на снабдяването с ел. енергия. Съгласно политиките на Организацията на европейските оператори на електрическите мрежи, на електроенергийните системни оператори, този студен резерв трябва да бъде в рамките на най-голямата единична мощност в електроенергийните системни оператори. Този студен резерв трябва да бъде в рамките на най-голямата единична мощност в електроенергийната система на съответната страна. За България тази мощност е АЕЦ „Козлодуй“. Най-голямата единична мощност е 1000 мегавата, единият блок на АЕЦ „Козлодуй“. Студеният резерв, който е определен със заповед на министъра на основание на чл. 4 от Закона за енергетиката е до 650 мегавата средно годишно, т.е. ние сме под препоръката, която дава Организацията на европейските оператори по отношение на този студен резерв“, каза още Петкова.

Според нея друг много важен елемент, който трябва да се знае е, че

цената на студения резерв се определя от регулатора. „Тя е регулирана цена и няма как Електроенергийният системен оператор, който провежда търговете за студен резерв, да даде цена по-висока от тази, която е определила Комисията за енергийно и водно регулиране.

Това, което трябва да знаете, че в рамките на тези конкурси до настоящия момент имаха възможност да участват производители на ел. енергия, които отговарят на определени технически изисквания, свързани с гарантира на сигурността на системата, както и консуматори на ел. енергия, които пък в определен момент, когато е необходимо на системата, могат да изключат съответно своите мощности“, изтъкна още Петкова.

Министърът на енергетиката обясни, че в последната една година се работи много интензивно по темата, свързана с пълната либерализация на пазара на ел. енергия. Тя отчете активният диалог с ЕК, с екипа, който преговаря със страната ни по отношение на пълната либерализация и по отношение на въвеждането на механизъм за капацитет.

„Много отдавна работим за потенциални промени в Закона за енергетиката. Една част от тях станаха факт при последната промяна в Закон за енергетиката, в която ясно беше определен срокът за пълната либерализация на пазара на едро, а именно 1 юли 2021 г. И по отношение на студения резерв ние имахме подготвени текстове, но сега с оглед на създалата се ситуация, от ПП ГЕРБ заедно с нашите коалиционни партньори внасяме това предложение още в понеделник“, каза още Петкова.

СПОДЕЛИ В