Петкова: Предстои да разберем дали проектът АЕЦ „Белене“ ще е неизбежен, на 19 август

23

Следим информацията, която излиза в публичното пространство във връзка със сделката с ЧЕЗ, но правителството няма отношение към това на кого ще продаде своите активи чешката компания ЧЕЗ, които тя притежава в България. Това каза Теменужка Петкова – министър на енергетиката, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Но за сметка на това има регулаторни органи в България, които ще преценят дали този купувач, или който и да е друг, е приемлив с оглед на нашето законодателство“.
Министър Петкова обясни, че Комисията за финансов надзор вече прави такава проверка, предстои същото да направи и Комисията за защита на конкуренцията. Във връзка с това, че в КЕВР липсват критерии и правила за проверка на такава сделка, Теменужка Петкова обясни, че в Министерството е получено писмо от председателя на Комисията, с което той уведомява, че свиква работна група, в която ще участват всички компетентни органи. И в рамките на тази работна група ще бъдат изработени и критериите, които със закон са възложени на КЕВР.

Следим информацията за сделката за продажбата на ЧЕЗ, но правителството не може да взима отношение на кого продва активите си частната чешка фирма. Има регулатори, които следят и проверяват сделката и ще се произнесат по нея. Така е разписано в законодателството на България. КФН вече прави проверки. Следва КЗК, а вчера стана ясна и позицията на КЕВР.

Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която коментира сделката за закупуаването на активите на ЧЕЗ в България от „Еврохолд“. „Всяка една компания има право да участва в инвестиционни проекти. Друг е въпросът дали регулаторните органи ще одобрят дадена сделка. Така се случи с предишните купувачи на ЧЕЗ. С Гинка Върбакова не коментираме сегашната сделка. С нея се чуваме за празниците. Не искам да коментирам твърденията, че сегашната сделка се случва в тежка корупционна тишина. Трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата и да спрем с инсинуациите, че има политически гръб зад тази сделка. Има органи, които ще се произнесат по тази тема“, обяви министър Петкова.

„Колегите в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 са реагирали много адекватно. Пожарът е нещастен инцидент и няма да се отрази на енергийната сигурност на страната. Ние ясно сме заявили, че ще разчитаме на този вид енергетика. В нашите планове е заложено използване до 2030 година с хоризонт до 2050 година. ТЕЦ „Марица Изток“ 2 не се е отказал доброволно от студения резерв. Имаше смущения в електроенергийната система на страната. Беше възложено на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 да доставя ток за битовите потребители, защото това е най-важното, и нямаше как да се поддържа студения резерв.

Не е вярно, че всичко е било в интерес на ТЕЦ „Варна“. Всичко това беше в интерес на енергийната сигурност на страната. В момента ТЕЦ „Варна“ работи и осигурява студения резерв в страната. Той отговаря на абсолютно всички технически изисквания“,

категорична беше Теменужка Петкова.

„Предстои да разберем дали проектът АЕЦ „Белене“ ще е неизбежен. Това ще стане на 19 август, когато изтича крайният срок за подаване на оферти. Тогава ще разберем колко инвеститори са заинтересувани от проекта и ще проведем преговори. Държавата не бяга от този проект. Ясно сме заявили, че ще участваме с апортни пратки, но ще държим АЕЦ „Белене“ да бъде изграден на изцяло пазарен принцип. Има всички предпоставки за реализацията на този проект и се надявам това да се случи“, каза енергийният министър.

СПОДЕЛИ В