Петков:България не да е само консуматор на сигурност,а конструктивен партньор в НАТО

България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в рамките на НАТО. Това каза след заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков, предаде Агенция „Фокус“. По думите му по време на заседанието е било решено българската стратегия да се приоритизира изцяло в посока деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности конфликтът да бъде разрешен по дипломатичен път.

„Другото решение от днешното заседание е, че нашата отбранителна стратегия ще се фокусира и ще бъде изградена на база на българската армия. Тя ще бъде водеща в отбранителната стратегия, което означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство. За съжаление, през годините нашата армия не е била финансирана достатъчно и по правилния начин. И в момента имаме дефицити, които са ясно изразени и ние оттук нататък ще се фокусираме върху тези дефицити.

Не просто да се купува техника, която е несистемно избирана, а да се фокусираме точно върху българските дефицити, така че българската армия да застане на своето място.

Оттук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, тя трябва да е конструктивен партньор в рамките на НАТО“, заяви Кирил Петков.