Плевнелиев: Когато стане дума за пари,за Берлин автократ Ердоган е добър партньор

25

Конкуренцията между България и Турция за новия завод на „Фолксваген“ – на тази тема е посветена статия в авторитетния германски ежедневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (Frankfurter allgemeine zeitung – FAZ). Заглавието на материала е „Локация – мечта“, съобщи БНР.

„Битката изглежда решена, но уж победеният не се предава“, пише авторът Михаел Мартенс.

Той описва предприетата офанзива на българския премиер Бойко Борисов и автомобилния клъстер в лицето на бившия президент Росен Плевнелиев. В интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Плевнелиев предупреждава Берлин, че решение в полза на Турция би навредило на имиджа на Германия на Балканите.

„Берлин непрекъснато говори за върховенството на закона, но когато стане дума за пари, автократът Ердоган е достатъчно добър партньор“, коментира още Плевнелиев.

В писмени отговори премиерът Борисов изброява пред изданието предимствата на българския трудов пазар, както и данъчната система и финансовата стабилност на България, предаде БНР.

„Всички парламентарно представени партии са единни в подкрепата си за чуждестранните инвестиции, което е гаранция, че държавната политика няма да се промени при смяна на властта“, подчертава още Борисов, като припомня, че големи германски концерни отдавна са представени на българския пазар и са доволни от инвестицията си.

Българският премиер направи подобни коментари през миналата седмица и пред друго немско издание – „Ханделсблат“.

 

СПОДЕЛИ В