Президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа документите, с които одобрява присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, съобщи Ройтерс.

Това е най-значителното разширяване на военния алианс от 90-те години на миналия век насам. Присъединяването на двете скандинавски държави е отговор на руската инвазия в Украйна.

Байдън подписа американския „набор от документи за ратификация„, приветствайки двете страни, което е последната стъпка за одобрението им от страна на Съединените щати.

Вярвам, че това беше и е повратен момент за алианса и за по-голямата сигурност и стабилност не само за Европа и Съединените щати, но и за целия свят“,

заяви американският президент относно влизането на Финландия и Швеция в НАТО.

Миналата седмица Сенатът на Конгреса на САЩ подкрепи разширяването на алианса с огромно мнозинство от 95 „за“ и само 1 „против“, което е рядка проява на двупартийно единство в силно разделения Вашингтон.

Сенаторите от Демократическата партия, както и тези от Републиканската партия категорично одобриха членството на двете скандинавски държави, определяйки ги като важни съюзници, чиито модерни армии вече работят в тясно сътрудничество с НАТО.