Принц Филип, съпруг на Елизабет II и херцог на Единбург, е починал на 99-годишна възраст

42

Принц Филип, съпруг на Елизабет II и херцог на Единбург, е починал на 99-годишна възраст

С дълбока скръб Нейно Величество кралицата на Великобритания съобщава, че обичният й съпруг, Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург, е починал на 99-годишна възраст, съобщава кралското семейство на официалния си уебсайт royal.uk.

Принц Филип е починал тихо и спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор.

Кралското семейство се присъединява към скръбта на хората по света от загубата му и ще информира своевременно за събитията, се казва в съобщението.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година на остров Корфу, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и впоследствие член на Британското кралско семейство. Той бе съпруг на Елизабет II и херцог на Единбург.

Син е на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж (Britannia Royal Naval College) в Дартмут, Девън. Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“. През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Sky News отбелязва, че за човек на 99 години, принц Филип е бил в добро здраве. След като като част от кралското семейство участва в повече от 20 хиляди самостоятелни публични прояви, през 2017-та тогава 96-годишният херцог на Единбург се оттегля от задълженията си, като оттогава рядко се появява с кралицата за големи събития.

СПОДЕЛИ В