Пълна карантина за 2 седмици за Солун и Серес

14

Пълна карантина за 2 седмици за Солун и Серес

Гръцките власти обявиха режим на пълна изолация (локдаун) в северните градове Солун и Серес за срок от 14 дни, считано от утре, 3 ноември, за да спрат рязкото покачване на случаите на коронавирус, съобщи в. „Катимерини“

За този срок се забранява напускането на домовете с изключение на ходенето на работа или по здравословни причини. За всяка от тези причини гражданните ще трябва да уведомяват властите с SMS.

 

Мерките включват и вечерен час от 21 до 5 часа, съобщи на пресконференция днес говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Засега, за две седмици се прекратяват и полетите от и за Солун. Сухопътната граница при „Кулата-Промахон“ остава отворена, но продължава да е в сила и изискването за отрицателен тест за коронавирус.

Серес и Солун са в зоната на изключително бързо разпространение на вируса, поясни говорителят на правителството.

Отворени остават магазините за хранителни продукти, аптеки и банки. Ресторантите и кафенетата могат да обслужват клиенти само за домашни поръчки.

Също от утре под карантина са областите Атика и Северна Гърция. Там обаче жителите излизат от домовете си без да е необходимо разрешение.

Маските остават задължителни за цялата страна на закрито и открито.

Отворени остават училищата, докато университетите преминават към дистанционно обучение.

СПОДЕЛИ В