Радев:Ако блокажът на институциите продължава, изборите са неизбежни-това е краен-вариант

Очаквам експертната оценка на двустранния протокол, който България и РСМ трябва да подпишат като неразделна част от преговорната рамка, за сроковете и гаранциите за решаването на всички отворени въпроси, посочи Румен Радев

В близките дни и седмици трябва да се решават много важни въпроси от компетенцията на българското правителство и парламента и те не могат да избягат от тях. Преди да говорим за дебати по вот на недоверие или предсрочни избори е важно парламентарно представените партии да проявят отговорност и да защитят интересите на хората.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос пред журналисти в Рига, където участва в участва в срещата на върха и бизнес форума на инициативата „Три морета“.

Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях, подчерта президентът в отговор на въпрос, дали е готов да назначи ново служебно правителство.

Ако блокажът на институциите и на работата на парламента продължава, изборите са неизбежен вариант, но това е краен, екстремен вариант“,

посочи държавният глава.

Органът, който трябва да изработи решение по френското предложение за Република Северна Македония, е Министерски съвет, а парламентът следва да го одобри, подчерта Румен Радев. Държавният глава изрази учудването си от изявления на представители на правителството, които не съответстват на реалността и на отношенията правителство-парламент. Националната рамкова позиция на страната ни за европейската перспектива на РСМ е разработена и приета с решение на Министерския съвет през 2019 г. и съответно подкрепена от българския парламент, припомни Румен Радев. По думите на президента, ако Министерският съвет ще актуализира по някакъв начин Националната рамкова позиция, отразявайки предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС, това следва да стане в резултат на експертизата на МВнР и с решение на МС, което след това да бъде одобрено от парламента. „Обратният път, по който се процедира в момента, води до блокаж, до невъзможност да се вземе решение“, посочи държавният глава.

Президентът определи

предложенията на Френското председателство като най-добрите и справедливи до момента, които все по-ясно отчитат европейските принципи и норми, както и позицията на България.

Държавният глава припомни и за последователната си позиция през последната година откритите двустранни въпроси между България и РСМ да бъдат издигнати на ниво Европейски съюз.

„Това не са просто двустранни въпроси и някакъв двустранен спор между България и РСМ за история, както се представя. Това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС“

, подчерта Румен Радев и добави, че европейските ни партньори са отчели необходимостта те да попаднат в преговорната рамка за членство на РСМ в ЕС. Президентът отбеляза постигнатия напредък по въпроса с промяната на Конституцията на РСМ и включването на българите в нея. „Тук никога не сме говорили за малцинство, а за равноправие на македонските българи заедно с другите части от народи в страната“, посочи Румен Радев и припомни, че преговорите за членство на РСМ в ЕС следва да започнат едва след вписването на българите в основния закон на страната, което е задължително, но недостатъчно условие.

Държавният глава отправи апел към

правителството и парламента да насочат вниманието си към двустранния протокол, който предстои да бъде подписан между България и РСМ и който оттук-нататък ще урежда решаването на всички отворени въпроси за българското културно-историческо наследство в РСМ, фалшификацията на история, езика на омразата, учебниците, музеите, паметниците.

„Нека Министерският съвет и Народното събрание да се произнесат експертно дали двустранният протокол, който трябва да подпишат България и РСМ, в достатъчна степен отстоява българския интерес“, призова президентът и поясни, че този протокол трябва да стане част от преговорната рамка и оттук-нататък на негова основа ще се градят всички отношения и изискванията не на България, а на ЕС към РСМ в преговорния процес. По думите на държавния глава това е ключът към справедливото решаване на въпроса.

Президентът посочи, че

към момента е ясно, че няма време за вдигане на ветото от страна на България за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС, защото двустранният протокол тепърва следва да бъде приет от българския парламент и от парламента на РСМ.

 

„Апелирам към хората и органите, от които зависи, да отстоят българския интерес и да не допускат в протокола да има празноти и неясни моменти, а ясни механизми с измерими критерии“,

призова държавният глава.