Радев:МС да отстоява бг интерес и изисква РСМ да изпълни Копенхагенските критерии за ЕС

Очаквам устремът и енергията, които правителството влага за решаването на проблемите на Република Северна Македония по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, като призова управляващите да не губят поглед от тежката социално-икономическа криза в страната заради фокуса си върху външната политика. Държавният глава посочи, че проблемите на българите растат и увеличаването на бедността, инфлацията и проблемите в енергетиката будят тревога.

В отговор на въпрос за призива на министър-председателя за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, който да обсъди европейската перспектива на РСМ, президентът посочи, че очаква коалиционният съвет на управляващите да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от КСНС през януари.

Държавният глава призова правителството да отстоява българския интерес и да изисква РСМ да изпълни Копенхагенските критерии за членство в ЕС, които се базират върху човешките права и недопускане на дискриминация. „Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на РСМ да върви устойчиво по този път“, заяви държавният глава.

България трябва да получи гаранции, които да доведат до необратими резултати, подчерта президентът и припомни общата позиция, постигната от всички участници в заседанието на КСНС през януари. „Съгласие от наша страна за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резултати“, посочи държавният глава и открои като особено чувствителен въпроса за правата на македонските българи, по който все още не е постигнат напредък.

Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и базови човешки права, на основание да се търси справедливост, заяви президентът, помолен да коментира т.нар. законопроект за изработване на български вариант на закона „Магнитски“.