Радев: Имаме уверението, че няма да бъде продавана държавна земя, но нека да видим

Притеснява ме, че Парламент с рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие посяга към Конституцията.

Това каза президентът Румен Радев след откриване на новата газова връзка между България и Сърбия.

„Мисля, че това не е нормално. Парламентът има критично важни въпроси, в които да се съсредоточи. Не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като оправдание на необходимостта от съществуване на тази коалиция. Аз в такъв парламент не мога да внеса предложение за Конституция“, подчерта той.

По отношение на това дали ще наложи вето над закона за бюджета той уточни, че това, което е казал, е изиграло своята роля.

„Имаме уверението, че няма да бъде продавана държавна земя, но нека да видим“, добави Радев.

Притеснително е, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие изобщо посяга на Конституцията.
Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ниш, Сърбия, където участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS).
По думите на държавния глава
има критично важни въпроси, върху които парламентът следва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван и оправдание за необходимостта от съществуване на управляващата коалиция.
Президентът е категоричен, че няма как да внесе свои предложения за промени в основния закон, предвид рекордно ниското обществено доверие в настоящото Народно събрание.
В отговор на въпрос за перспективите на България за скорошно членство в Шенген, президентът посочи, че от интервю на министъра на вътрешните работи на Австрия става ясно, че има вероятност България да стане част от т. нар. „въздушен Шенген“ и да бъдат отворени въздушните граници. „Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет, че сме в Шенген – за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници“, подчерта държавният глава и добави, че
условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя за членство са трудно приемливи за България. 
Помолен за коментар за отхвърленото от парламента вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна, Румен Радев посочи, че
българските народни представители трябва да осъзнаят, че отговорността им е най-вече към българските граждани, тяхната сигурност и качеството им на живот, а не към други държави.
„Недоразумения като арестуването на книги няма да способстват за европейския път на Сърбия“, заяви още в отговор на въпрос президентът Румен Радев който днес проведе разговор със сръбския си колега Александър Вучич, акцент на който беше и българското национално малцинство в Сърбия преди церемонията по откриване на газопровода България-Сърбия. Българският държавен глава изтъкна, че за него този въпрос е от ключово значение и припомни съвместните посещения с президента Вучич в Димитровград с цел да бъдат идентифицирани и решени проблемите на българите там.
Румен Радев посочи, че е получил уверение от сръбския президент, че въпроси като този със задържаните на границата български книги, ще бъдат решени. „Трябва да работим заедно и само това е залогът за нашите икономически успехи и за успешната интеграция на Сърбия“, заяви президентът като подчерта значението на това представителите на българското национално малцинство в Сърбия да имат препитание в своя роден край, да имат свободата да се заявяват като българи, да съхраняват своята национална идентичност, духовност, език, култура и България е готова да работи със Сърбия за намирането на ефективни решения в тази насока.