Радев:Националното единение е изборът,който политици и граждани да осмислим и направим

Първият приоритет пред вас е да не се допуска страната в конфликт. Това заяви президентът Румен Радев при представяне задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца.

Това стана на официална церемония на „Дондуков“ 2.

Това е 4-тото служебното правителство, което назначавам.

На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент,

заяви още президентът Румен Радев.

Пред новите министри той посочи, че поемат управлението във вихреща се инфлация, обедняване, непосилни цени на горивата и енергоносителите, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа.

Ето какво още каза Румен Радев:

Има обществена умора, вихреща се инфлация, обедняване, непосилни цени на горива, липса на газ за зимата, блокаж, разпадаща се пътна мрежа, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване, забуксувана съдебна реформа. На този тревожен фон е вашето предизвикателство.

Непосредствено до България бушува война.

Напрежението на Балканите се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и не трябва да допускате страната ни да се въвлича в конфликт. Трябва да ускорите модернизирането и въоръжаването на армията ни. Глобалната криза ще изостри напрежението с потенциал за нови политически и управленски кризи в идните месеци.

Служебният кабинет трябва да се води от два важни приоритети – цени и доставяне на газ.

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза, която настъпва с разстройването на производствения търговски цикъл на земеделието. Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за така нареченото строителство на Автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други корупционни проекти. Въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате, пред вас стоят и други важни задачи.

 

Трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да направите последната крачка за членство на България в Шенген.

Основната задача е организирането на изборите, но аз съм убеден, че ще я решите успешно като предните 3 кабинета.

Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без подкрепата на работещ парламент.

Управлението на страната в кризисна ситуация, при големи очаквания и нужди, изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова се спрях на Гълъб Донев. Той неизменно е бил в моите служебни министерства министър на социалната политика и вицепремиер. Демонстрирал е качества на диалогичност и компетененост. 

Благодаря ви за куража да поемете отговорност в този труден момент.

Двете служебни правителства от миналата година показаха, че е възможно единение. То обаче не продължи тази тенденция като редовно правителство. 

 

Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим. Искрено ви желая успех и на добър час.

Така 47-ото Народно събрание вече е в историята.Указът на Държавния глава разпуска парламента от днес. Със същия документ президентът насрочи извънредни избори за 2 октомври.С друг свой указ Румен Радев назначи служебно правителство, което от днес застава начело на държавата.