Радев:Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу кабинета още от първия му ден

Президентът Румен Радев приветства отговорните и своевременни действия на служебното правителство за осигуряването на газ за България. По думите му

определени кръгове, обаче, нагнетяват лъжи и напрежение срещу кабинета още от първия му ден.

„Определени посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, както правеха до момента. Криза, която самите те предизвикаха. А домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки. Това е задача, която служебното правителство ще решава“,

посочи държавният глава.

Там, където пиарът е бил повече от работата, наследството винаги е тежко“ – така коментира критиките по тази тема към него и към служебното правителство Радев и допълни: „Така беше след кабинета „Борисов”, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години, така е и след кабинета „Петков”, който смело обяви датата 30 август да се изкара акт 15 и акт 16 при огромна несвършена работа“.

Според президента има много несвършени неща около диверсификацията, но той увери, че въпреки тежкото наследство, което служебният кабинет заварва – и в документално, и в техническо отношение, то ще направи максимума.

„Иска се много работа, за да се навакса пропуснатото“, допълни Радев.  На въпрос дали ще бъдат възстановени доставките от „Газпром“ президентът поясни: „Правителството трябва да се ръководи в своите действия в енергетиката, така че да осигури стабилност и надеждност, които са задължителни действия за борба с високата инфлация. В центъра на действията трябва да стоят интересите на обикновените потребители и на българския бизнес“.

Радев посочи, че разривът, който се коментира, не е между него и социалиститеИмало, обаче, такъв между ръководството на БСП и левите хора, който проличал на изборите. „В никакъв случай няма реваншизъм от страна на служебния кабинет“, отговори той.

„На служебното правителство съм дал свобода, а на министрите – да определят своите екипи, така че да предприемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона”, подчерта още държавният глава.

С усмивка и „нима не трябва да се сменят министри” президентът коментира рокадите в държавните институции. И добави: „Ако говорим за политически назначения, обърнете се назад, особено в някои министерства в управлението на четворната коалиция. Тогава ще разберете какво означава политическа чистка”.