Рашков: Надявам се в най-скоро време да установим колко ограбена държава е България

Надявам се в най-скоро време да установим колко ограбена държава е България. Това каза пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, предаде  Агенция „Фокус“.

На въпрос, свързан с акциите на МВР и ситуацията с мигрантите, Рашков заяви: „Акциите са свързани с лица, които организират, осигуряват по-лесното навлизане на мигранти през непозволените места, с намерение те да се изведат извън територията на България. По различни поводи сме акцентирали за проблемите около оградното съоръжение“. Министърът поясни, че до настоящия момент не е възникнала необходимост в охраната на границата с Турция и Гърция да се включат части на Армията. „Справяме се с тези задачи. Наблюдаваме ситуацията и извън страната в Турция, Иран, Афганистан“, коментира Рашков.
По думите му прокуратурата не е била съгласна МВР да дава брифинг по темата, затова нямало неин представител по време на пресконференцията в събота, но по-късно те сами се похвалили. „Прокуратурата ни попречи да обявим нещо, по което е работено няколко месеца“, каза той и допълни, че за ТЕЛК-овете е било същото.
Според Бойко Рашков е хубаво такива операции да бъдат съобщавани, тъй като освен националния ни интерес, касаят и интереса на целия ЕС.

Във връзка със заплахите към шефа на НАП Румен Спецов, Рашков обясни: „Такива заплахи се отправят към много длъжности лица. Ще вземем мерки, разбира се. Ще преценим реалната заплаха. Ако се наложи ще назначим охрана на началника на НАП“.

Относно думите на бившия служебен финансов министър Асен Василев, че България не в бедна, много ограбена държава, Рашков заяви: „Надявам се в най-скоро време да установим колко ограбена държава е България.

Раков съобщи, че МВР се извършват проверки за злоупотреби с обществени пари. Той даде пример с АМ „Хемус“. По думите му не може да се изгражда магистрала „Хемус“ без строителни книжа, без разрешения за строеж, без определен изпълнител по трасето, без да има строител, който да поеме евентуалната отговорност за некачествено строителство. „Не може да се да се изгребва коритото на река Вит и това да е основа на една съвременна магистрала“, каза още Бойко Рашков.
„Не може авансово да са раздадени 1,2 млрд, лв. само в тази посока. Не може да са дадени на приближени до властта над 560 млн. лв. по отношение на язовири, по които не са предприети или приключили никакви ремонтни дейности до настоящия момент“, уточни той.
Рашков попита дали несъбираните такси от „златния гьол“ не са отивали за купуване на гласове, за осигуряване на криминален вот и по този начин да са се печелили избори.