Роботът Олтър 3 се справя чудесно при ръководене музикантите от цял симфоничен оркестър

16

Роботът с човешко лице Олтър 3 се справя чудесно при ръководене музикантите от цял симфоничен оркестър

Диригентът на пулта си няма палка, нито фрак, нито музикално образование, но андроидът Олтър 3 се справя чудесно при ръководенето на музикантите от цял симфоничен оркестър, предава Ройтерс. Роботът има човешко лице, ръце, с които жестикулира.

Някои биха си казали, че умната машина влага страст, докато се навежда напред – назад и се върти по време на изпълнението на живо на операта на Кеиширо Шибуя „Scary Beauty“ /Плашеща красота/.

Изпълнението се провежда в емирството Шарджа, пише БТА.

За японския композитор Шибуя, неговата творба е метафора за това как роботите и хората трябва да взаимодействат помежду си и да творят заедно изкуство.

Японецът е сътворил музиката, но роботът Олтър 3 е този, който контролира темпото и силата на изпълнението на живо, като понякога и припява. „Целта ни беше роботът да действа според собствената си воля“, изтъква инженерът Котобуки Хикару.

Либретото е по стихове на американския автор на книгата „Бийт поколение“ Уилям Бъроуз и на френския писател Мишел Уелбек.

Шибуя твърди, че днешните роботи и техният изкуствен интелект не са съвършени. Но композиторът именно на това разчита. Той иска да разбере как тази още неовладяна докрай технология ще може да се впише в изкуството.

За зрителите странната комбинация предизвиква смесени чувства. Според мнозина липсата на диригент от кожа и кости прави така, че се губи човешкият контакт и това пречи на пълноценното преживяване.

СПОДЕЛИ В