Станишев до Радев и Йотова:Избрахте страната на гражданите и очакват от Вас нова страница

В писмо до Румен Радев и Илияна Йотова, президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев поздрави кандидатпрезидентската двойка за категоричната победа на президентските избори в България, на които получиха доверието на над 1 млн. 500 хил. български граждани. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.

В обръщението си към президента и вицепрезидента, Станишев очертава необходимостта от

нова страница в българската политика – чрез формиране на редовно правителство, изработване на политически консенсус по приоритети пред страната и възстановяване на диалога между институциите.

Президентът на ПЕС призовава още за активно включване на България в дебата за бъдещето на Европа, както и използване в максимална степен на инструменти като Плана за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт с цел модернизиране на икономиката с минимални социални последици и без загуба на работни места.

Пълният текст на поздравителния адрес гласи:
Уважаеми г-н президент,
Уважаема г-жо вицепрезидент,
От името на Партията на европейските социалисти бих искал да Ви поздравя за Вашата категорична победа на президентските избори в България, проведени на 21 ноември 2021 г.!
Резултатите от втория тур ясно показаха, че

българските граждани разчетоха кандидатурата на Вашата кандидатпрезидентска двойка като възможност за гарантиране на промяната, която започна с протестите от 2020 г.

Още тогава Вие избрахте страната на гражданската енергия, а много наши сънародници видяха във Ваше лице волята за прекратяване на порочния модел на управление от последното десетилетие и започване на нов разговор в българското общество.

Доверието на над 1 млн. 500 хил. български граждани е сериозна отговорност, а вниманието към Вашите следващи действия ще е още по-голямо заради успешния Ви първи мандат,

заявката за борба с корупцията и редицата неотложни кризи пред България. Сега българите очакват от Вас нова страница – диалог между работещи институции, политически консенсуси по приоритетите пред страната, редовно правителство, отстояване на европейските ценности.

Време е България най-сетне да се включи активно в дебата за бъдещето на Европа и в политиките за излизането от икономическата и здравната криза.

Нека се възползваме максимално от инструменти като Плана за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт, за да модернизираме икономиката ни с минимални социални последици и без загуба на работни места. В тази посока ще имате пълната подкрепа на лявото европейско политическо семейство.
Изборите у нас показаха и желанието на сънародниците ни да загърбим популизма и отстояването на предизборни тези в кампанията. Сега

всички ние искаме стъпки към работеща демокрация, към върховенство на правото, към борба с неравенствата и социалното изключване.

Това е дълъг път, но още от днес всички трябва да почувстваме, че държавата е с нас, на наша страна.
Успех!