Стоилов:Борисов е избрал нова и несполучлива роля на преучредител на българската държава

19

Бойко Борисов си е избрал една нова и несполучлива роля на преучредител на българската държава. Това каза проф. Янаки Стоилов от Националния съвет на БСП по време на пресконференция, предаде Агеция „Фокус“.

„В засега окончателното предложение на ГЕРБ се съдържа предложение въобще да отпадне институцията ВНС. Ние не споделяме това нещо, макар че в перспектива може да се обмислят някои правомощия, които са разпределени между Народното събрание и ВНС, но този модел още преди 30 години е приет в съзвучие с част от съвременните европейски практики да не се позволи, а което и да е конюнктурно парламентарно мнозинство в рамките на един парламент да решава въпросите на учредителната власт. Ние виждаме, че в няколко превъплащения на Бойко Борисов той си е избрал една нова и несполучлива за него роля на преучредител на българската държава. Много амбициозна и капацитета и времето, в което се намира неговата политическа кариера“, каза още Стоилов.

Той коментира, че това съчетано с предложението за намаляване на депутатите на 120, се оказва, че всеки един следващ парламент, в който се съберат 80 гласа, ще може да направи своя Конституция. „По-опасното е, че ГЕРБ внася не само тези 10-12 реални предложения за промени в сегашната Конституция. Те целят друго, да избегнат тази разпоредба на Конституцията, в която се казва, че избраното ВНС може да се занимава само с тези въпроси, които са поставени в проекта за изменение на Конституция от предходното Народно събрание, а в този случай, представяйки уж нов проект за Конституция, отварят вратата на един хаос, на една неопределеност, при която не може да има никакъв институционален контрол какво може и какво не може да промени едно бъдещо ВНС. Разбира се, ВНС е суверенно по съдържание да приеме решение, за каквито смята за необходими, но то не е безгранично свободно в рамката, която е определена“, каза още Янаки Стоилов.

„Парламентарните и извънпарламентарните партии, обществените организации и юристи да не търсят политически и други облаги с присъединяването си към зле скалъпената, лицемерна и опасна за стабилността на държавата и демокрацията конституционна инициатива. Организациите на БСП и участниците в кампанията за избор на председател на партията да поставят на преден план актуалните проблеми на националната политика и проблемите на хората, заради които партията съществува. На основата на това становище предлагаме Националния съвет на БСП и ПГ на „БСП за България“ да приемат политическа позиция“, изтъкна още Янаки Стоилов.

СПОДЕЛИ В