Стоянова: При отпускането безлихвения заем- индивидуална оценка от страна на банките

19

Държавата трябва задължително да продължи да функционира. Икономиката сериозно не работи, отсрочихме плащания, но едновременно с това трябва да се гарантира изпълнението на основните функции на държавата – здравеопазване, образование,  социална система, сигурност. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

За бизнесите, които искат да запазят своите ключови специалисти, държавата ще отпусне помощ по схемата 60:40 като поеме допълнително и осигуровките на работещите.“От помощта в рамката 60:40 няма да могат да се възползват предприятия, които нямат дейност, защото са я прекратили. Те трябва да преминат към други опции, като неплатен отпуск за служителите, например“, това обяснява тя. Съкратените ще трябва да се регистрират в Бюрото по труда.

В актуализацията на бюджета предвидихме дефицит, за да може да компенсираме спада в приходите за периода, в който работата спира или силно намалява. Тези пари ще бъдат предвидени по схемата 60/40, която ние днес ще допълним и държавата ще поеме и осигуровките на служителите, а за работодателя ще останат само 40% от заплатите, заяви тя.

Всеки трябва да намери мястото си в тази мярка – тя е за тези, които продължават да работят, но имат спад от 20% – за да могат да продължат да работят. Това е мярка за тези бизнеси, които в последните години търсеха ключови специалисти. А онези предприятия, които нямат дейност или са я прекратили заради заповедта на здравния министър, те няма как да извадят от джоба си и да платят тези 40%. Те имат други опции, като например да пуснат служителите си в платен и неплатен отпуск. Има и трета категория, които скоро няма да могат да възобновят работа – те трябва да съкратят  работници, които да отидат на борсата и в определен срок да получават 60% от възнаграждението, което са получавали преди да бъдат съкратени, поясни Стоянова.

Относно самонаетите, които са в неплатен отпуск, ще могат да се възползват от безлихвен заем от 1500лв.

Според нея програма, която осигурява безлихвения заем, е много добра, защото няма да е необходимо да се разглежда кредитната история на потребителя, няма да има и други изисквния. Тези стабилизиращи мерки са насочени към малкия бизнес. Има и друга възможност за тях – заем до 100 000 лева – отново безлихвен с гратисен период 5 години и срок за връщане до 10 години. При отпускането на безлихвения заем ще се прави индивидуална оценка от страна на банките.

По думите на Стоянова,

не трябва да забравяме, че сме във валутен борд и нямаме възможност да финансираме по друг начин, освен чрез заеми. Именно това е причината за поисканото увеличение на лимита за заем.

Земеделските производители ще продължат да бъдат подпомагане от държавата от европейските фондове, откъдето ще се пренасочат средства за сектори, необхванати от директни плащания. Освен това тя заяви, че вече е разработена схема, в която да кандидатстват кланици с условието да изкупуват български агнета на цена не по-ниска от 5 лв. живо тегло.

Уверява още, че българските банки са в стабилно състояние. Неотдавна всички те са преминали стрес тест при много по-строги условия. Затова те имат готовност да поемат отлагане на плщанията по кредитите на потребителите.

Шефката на бюджетната комисия увери, че към 30 март хазната е пълна, а излишъкът за първите три месеца е 1,6 млрд лева.  До края на годината обаче се очаква дефицит от 3,5 млрд. лева. Не смятам, че до края на годината ще останем само с тази актуализация на бюджета, каза още Менда Стоянова.

СПОДЕЛИ В