Стоянов:Не е коректно да се твърди,че ЕС ни натиска за Македония,по-скоро не ни разбира

Това, което направи силно впечатление от вчера, е единната позиция на всички парламентарно представени политически партии по темата със Северна Македония. Но не сме свършили своята работа, нашата работа тепърва предстои. Това заяви бившият президент Петър Стоянов (1997-2002 г.) в предаването „Лице в лице“ по bTV по повод вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност относно европейската интеграция на РС Македония.

,,Нашият национален интерес не е едновекторен. Нашият национален интерес е да защитим македонските граждани с българско самосъзнание, наш национален интерес е да кажем, че Северна Македония е политическо понятие, а не географска област, наш интерес е и това Македония да стане член на ЕС“, обясни Стоянов.

Според него

не е коректно да се твърди, че ЕС ни натиска за Македония, а истината е, че по-скоро ЕС не ни разбира.

След този Съвет разбрахме какви са нашите искания към Македония. Но някак не разбрахме какво ние трябва да правим оттук-нататък, каква трябва да бъде нашата политика. Ние знаем какво искаме от Северна Македония, но не знаем какво искаме от себе си, допълни бившият президент.

По думите му

след ’89 г. „ние никога не формирахме единна национална позиция по отношение на Македония“.

,,Ние не предаваме историята си, но трябва да сме наясно, че гражданите на Северна Македония бяха облъчвани в продължение на 75 години по всякакъв начин.

За да не предаваме историята си, трябва да постигнем климат на разбирателство. Ние трябва да говорим открито и да излезем от нашия национален комплекс,

защото от историята изпитват гордост тези общества, които нямат поводи за гордост в настоящето“, смята Петър Стоянов.

В заключение Стоянов счита, че

българското правителство е постъпило правилно, като се отказало от срокове за постигане на разбирателство със Скопие.

Нито един опитен политик не се ангажира със срок, затова е добре, че се промени тази позиция да не работим със срокове. Още помним злополучните 800 дни от едно друго управление, завърши Петър Стоянов.